Първи регистриран случай на новия остър хепатит у нас

В България има регистриран един случай на дете, заболяло от остър хепатит, каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова по NOVA. 

Детето вече е дехоспитализирано, т.е. оздравяло е, добре се чувства, съобщи министър Сербезова. Тя посочи, че случаят е регистриран в района на Бургас.

Няма огнище, но точно затова е много важно да бъдем изключително отговорни и бдителни към всичко, което се случва с нас, дали е ковид, дали е хепатит - да бъдем отговорни и здравно просветени, призова здравният министър.

Във вторник, в предаването „Лице в лице“ по бТВ, Сербезова заяви, че в страната ни няма регистриран случай на остър хепатит с неизвестна етиология сред деца. По думите ѝ такива случаи - при 169 деца, са съобщени в 12 държави, като при пет деца се е наложила трансплантация. Етиологията на болестта все още не е известна. Превантивно сме създали организация за нужните изследвания, допълни тогава тя.

Днес във връзка с изолирането на контактните на детето хора министър Сербезова отбеляза, че това е предмет на епидемиологично проучване, което се прави от съответната Регионална здравна инспекция.

След интервюто на здравния министър по NOVA Министерството на здравеопазването (МЗ) публикува на страницата си във фейсбук, че по повод изнесена информация относно съмнения за първи случай в България на остър хепатит с неизвестна етиология при дете от Бургас, МЗ информира, че резултатите от пробите, изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести, все още не са излезли. Това се очаква да стане в първите дни на работната седмица.

Източник: БТА

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Де
    Делю пайдутин
    4 0
    14:14, 9 май 2022
    Ако не е ковид то хепатит ще измислят!
  • 2
    Зд
    Здрасти
    3 0
    14:33, 9 май 2022
    Задава се новата вълна за олигофрени този път защитата е голям солиден памперс
Последни новини