Блокират пътища в Сърбия заради сондажи за литий

Екоактивисти обявиха, че отново ще блокират днес пътища в Сърбия заради започнали сондажи за литий. Те призоваха за масово участие в протестите.

„Няма да тровите нашата Сърбия“, заявиха организаторите на протеста от „Екологично въстание“ и „Марш от Колубара“.

Те обявиха, че ще блокират работата на компанията „Евролитий“. Протестът започва в 12 часа местно време на участъка между Валево и Лайковац.

Вчера жители на сръбския град Валево са блокирали пътя в района, защото в града са започнали сондажни проучвания за литий, съобщи Саво Манойлович от „Тръгни-промени“.

„Ако управляващите искат да свалят напрежението, единственият начин да го направят е да приемат народната инициатива за забрана на добива на бор и литий. В противен случай няма да има мир“, написа Манойлович в Туитър.

Екоактивистите започнаха масови протести с блокади на пътища преди няколко месеца с искане властите да приемат закон, който да гарантира, че няма да има разработване на литиеви находища в Сърбия нито от компанията „Рио Тинто“, нито от друга компания.

Проектът на „Рио Тинто“ за разработване на литиево находище в Сърбия беше отменен от правителството след протести и пътни блокади.

 

Източник: БНР

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Fb
    FB
    1 0
    10:55, 28 апр 2022
    Както винаги става, първи надушват кръвта чакалите, после идват лешоядите.
Последни новини