Историята на фамилията, дала най-много летци на България, е съхранена в музейна сбирка в село Ковачевци

Историята на фамилията, дала най-много летци на България, е съхранена в музейна сбирка в пернишкото село Ковачевци. Потомци на възрожденски род, Стаменкови са изпратили в небето девет пилоти. Летци са четиримата братя Стаменкови, съпругът на една от сестрите им, двама от синовете им и още двама зетьове.

Те са работили в авиацията общо 264 години, 3 месеца и 23 дни, пролетели са във въздуха 57 488 часа, изпълнили са 161 297 полета, дали са на Отечеството 3 556 бойни дежурства, всички  безаварийно. Летели са във всички видове авиация - военна, гражданска и селскостопанска.

Досега са известни само два такива случая на четирима братя летци, разказа пред БТА уредникът на музея Камелия Вълкова. По думите й единият е в Беларус, в семейството на Наталия и Степан Пляцо и българският - в семейството на Рилка и Владимир Стаменкови.

Музеят на авиацията и космонавтиката в Ковачевци съществува от 2001 г., първоначално като частен. Сбирката подредил в дома си бившият пилот о.р. полковник Карамфил Стаменков.  Пенсионираният летец не можел да се откъсне от небето и изложил събираната от него в продължение на 30 години колекция в родната си къща в Ковачевци.

В експозицията могат да се видят макети на всички модели самолети в света от 1917 г. до 2012 г. по години на производство и съответната държава - производител, уверява Вълкова. Изложени са още фамилни ордени,снимки на авиатори и космонавти,военни униформи, макети на ракети. Експозицията показва дори космическа храна. На глобус са обозначени дестинациите, на които са летели Стаменкови. След смъртта на Карамфил по-голяма част от сбирката е съхранена от община Ковачевци и обособена под името „Четирима братя и едно небе“ в местния етнографски комплекс.
 
На входа на Ковачевци, пред дома на Стаменкови, е кацнал истински боен изтребител Миг-17. На него Карамфил Стаменков е летял 15 години. Самолетът бил пилотиран и от тримата му братя. Изтребителят е дарен на община Ковачевци от Министерството на отбраната и връчен лично от бившия началник на Генералния щаб ген. Михо Михов, който е ученик на Карамфил Стаменков и също е управлявал този МиГ.
 
Самият Карамфил е прекарал във въздуха 10 591 часа, реализирал е 11 992 полета, дал е 2016 часа бойни дежурства. Въпреки 43-годишния си стаж в авиацията не е успял да изпълни мечтата си да стане космонавт. Причината да не полети нито той, нито някой от братята му, бил лош късмет. Когато руснаците потърсили български космонавт, Стаменкови били надхвърлили възрастовата граница от 40 години, изискуема по програмата за космонавти. Безценна за Карамфил обаче останала книга на Юрий Гагарин с автограф от космонавта.

Ентусиазираният пилот в продължение на над 20 години издавал стенвестник „Илюшин“, екземпляри от който са включени в колекцията на музея. Той започнал да прави изданието в началото на 80-те години на миналия век, когато летял на самолети марка „Ил“. Затова кръстил стенвестника на конструктора им. Тук са заснети всички командири в авиацията, показани са фотографии и са разказани историите на геройски загинали летци. До първите пилоти са наредени и снимки на царете Фердинанд, Борис Трети, на социалистическия държавен ръководител Тодор Живков. Тях летецът е увековечил от уважение към историята. Първия брой закачил в коридора на аерогара София. След като експозицията се увеличила, била показана чрез пътуваща изложба в страната.

Карамфил Стаменков изработил 300 табла със снимков материал, посветен на българската авиация. Експозицията му е отличена със златен медал от Руския културно-информационен център.

Фамилия Стаменкови е горда с историческото си потекло. Двама от дядовците на четиримата летци - Стоян Лазаров и Тодор Стаменов, били опълченци и са участвали в боевете на връх Шипка. Единият от тях е сред революционерите, включили се в легията на Раковски. Баща им Владимир Стаменков пък се е сражавал в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни, отличен е с орден за храброст в боевете край Одрин. Майка им Рилка родила осем деца - 4 момчета и 4 момичета. Приживе дядо Карамфил се шегувал, че семейството им е цяла ескадрила заради рекордния брой летци.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини