Няма нарушения с имотите и сметките в чужбина на 38 висши държавни служители, но прокуратурата не изпратила за проверка всички

Прокуратурата не е изпратила към Националната агенция за приходите (НАП) всички висши държавни служители, установени от ДАНС, за които е имало данни за недекларирани имоти и сметки в чужбина. Това коментира пред журналисти Михал Камбарев, председател на парламентарната комисия по превенция и противодействия на корупцията, след като комисията изслуша директора на НАП Румен Спецов относно имоти на висши държавни служители в чужбина.

Пред медиите Спецов каза, че НАП е проверила 38 лица, но не са открити нарушения. Проверките са били извършени през 2020 г и началото на 2021 г. на базата на предварителна информация, изготвена от ДАНС до главния прокурор, като след това са били изготвени постановления за извършване на проверки от НАП. Несъответствия в имуществото били открити и от КПКОНПИ.

„От ДАНС ни казаха колко голям е бил този списък, той отива в прокуратурата и оттам - един по един в НАП за проверка. Броят на хората, които са изпратени от прокуратурата е една трета от това, което ДАНС казаха, че имат“, каза Михал Камбарев, като уточни, че списъкът е с висши държавни служители, които са с недекларирани имоти или банкови сметки в чужбина. Във връзка с действията на прокуратурата той посочи, че за пореден път се стига до извода, че „има един държавен орган, който много силно не работи“.

Камбарев обясни, че предстои парламентарната комисия да реши кое звено да изслуша по този случай, като отбеляза, че народни представители искат да бъде изслушан главният прокурор Иван Гешев, да бъде поканена прокуратурата, за да бъде попитана защо не е изпратила към НАП всички лица, за които са имали информация. Той обаче изрази съмнение, че ще бъде получен истински отговор.

Г-н Гешев е време да си подаде оставката и тази прокуратура да се реформира, добави Михал Камбарев.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини