Украйна представи на Русия договор за гарантиране на сигурността ѝ на преговорите в Истанбул

Украйна иска осем държави, включително Турция, като гаранти в договор с Русия, каза украински преговарящ след мирните преговори в Истанбул във вторник, съобщава Анадолската агенция.

Дейвид Арахамия от украинската делегация говори пред репортери в Истанбул.

Крим ще бъде обект на отделна част от преговорите с Русия, каза Михаил Подоляк, водещият украински преговарящ и съветник на президента Владимир Зеленски.

Владимир Медински, ръководител на руската делегация, каза пред репортери пред президентския офис Долмабахче на Турция, че преговорите в Истанбул са били "конструктивни".

Президентите на двете страни може да се срещнат, когато бъде одобрен проект на мирен договор, добави той.

Украйна представи на Русия своите предложения за договор за гарантиране на сигурността за Украйна, който дава възможност за прекратяване на войната. Това трябва да бъде международен договор, който ще бъде подписан от всички гаранти за сигурност. Украинската делегация посочи и възможните страни гаранти - Великобритания, Китай, САЩ, Турция, Франция, Канада, Италия, Полша и Израел. Някои от тези държави са дали предварително съгласие, съобщи руската служба на BBC.

Договорът, както е предложен от Украйна, трябва също да посочи ефективен механизъм за взаимодействие на страните гаранти. Той може да действа и на принципа на чл. 5 от договора за НАТО ("нападение срещу един член на алианса е равносилно на атака срещу целия алианс"). При нападение над Украйна страните гаранти ще имат 3 дни за консултации, след което трябва да окажат военна помощ на страната.

В замяна на такъв договор Украйна предложи да запази неутрален статут - в страната да не се разполагат чужди военни бази и да не се присъединява към НАТО. Статутите на Крим и Севастопол ще бъдат обсъждани допълнително. Те ще се водят през следващите 15 години. За статута на Донбас ще преговарят президентите.

Украинските преговарящи подчертаха, че всички договорки между Киев и Москва ще бъдат подложени на референдум. Освен това за подписването на договор ще е необходимо прекратяване на огъня на територията на Украйна.

Във вторник в Истанбул приключи първият ден от новия кръг двудневни мирни преговори между Русия и Украйна с посредничеството на Турция.

Мирните преговори между Русия и Украйна в Истанбул няма да продължат втори ден, съобщи турското външно министерство, цитирано от агенция Ройтерс. Турски медии съобщиха по-рано, че е планирано преговорите в Истанбул да продължат два дни.

Руски и украински преговарящи пристигнаха в Истанбул в понеделник.

Преди разговорите президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган повтори призива си за прекратяване на огъня между Русия и Украйна, докато войната навлезе във втория си месец.

"Вярваме, че справедливият мир няма да има губещи, а продължителният конфликт не е в интерес на никого", каза Ердоган пред руските и украински преговарящи. По-рано той заяви, че телефонните разговори с украинските и руските му колеги продължават в "благоприятна посока".

Преди мирните преговори ръководителите на украинската и руската делегации Дейвид Арахамия и Владимир Медински проведоха среща на четири очи.

"Делегациите работят паралелно по целия спектър от спорни въпроси", написа Подоляк в Twitter, споделяйки снимка от срещата.

На преговорите присъства и руският милиардер Роман Абрамович. Той проведе разговори в Москва и Лвов по-рано този месец в опит да посредничи между двете страни.

Според американски медии руският олигарх е оставен извън списъка със санкции на Вашингтон заради усилията си като посредник. По-рано Wall Street Journal съобщи, че Абрамович, заедно с украинските преговарящи, е претърпял предполагаемо отравяне в Киев, докато украинската страна отрече обвиненията и заявяви, че преговарящите се чувстват нормално.

Украйна: "трудни преговори за мир"

По време на прекъсване за обедна почивка, Подоляк влезе в Twitter, за да коментира преговорите.

"Безусловни гаранции за сигурност за Украйна, прекратяване на огъня, ефективни решения за хуманитарни коридори и хуманитарни конвои, спазване от страните на правилата на войната", пише той.

"Трудни преговори за мир в нашата страна. Истанбул в момента," продължи той.

Досега в Беларус са проведени няколко кръга от преговори между Русия и Украйна, включително видеоконференция на 14 март, без все още постигнати конкретни резултати.

На 10 март Турция стана домакин на срещата на външните министри на Русия и Украйна в Анталия,  която остава срещата на най-високо ниво на двете страни от началото на войната на 24 февруари.

Въпреки че страните не успяха да постигнат споразумение за прекратяване на огъня, те се съгласиха да продължат преговорите по конфликта.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини