Шойгу обяви основната цел - освобождаването на Донбас

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че главната цел на страната му в Украйна е да "освободи" Донбас. С думите си Шойгу настоя на руската теза, че "първият етап на операцията" е завършен и след "значително намаляване" на бойния потенциал на Украйна е възможно страната да съсредоточи вниманието и "основните си усилия" в постигането на основната цел - освобождаването на Донбас.

По думите на Шойгу украинските ВВС и системи за противовъздушна отбрана са "на практика унищожени", а Русия контролира небето над Украйна.

Москва се изправи пред ожесточена украинска съпротива, макар че след овладяване на почти една трета от територията на Украйна и застой в условията на локални контраофанзиви, твърденията и на двете страни за загубите им не могат да се проверят.

Снощи Пентагонът заяви, че вижда в пренасочването към Донбас не просто възможна тактическа маневра, а и силен коз в преговорите в Истанбул.

Междувременно Анадолската агенция и украинското посолство в Анкара съобщиха, че делегациите на Русия и Украйна в Истанбул са приключили срещата си.

Все още не са известни резултатите, нито дали днес няма да последват нови разговори. Същевременно съветникът на руския президент Владимир Путин, Владимир Медински, който оглавява руската делегация, изрази по време на междинен брифинг надежда, че ще има съвместно изявление няколко часа след срещата.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини