Ще изчезне ли нуждата от личен лекар

Важна реформа в здравеопазването. Правителството планира да премахне ролята на личния лекар, а при здравен проблем да търсим помощ от специалисти по обща медицина. Предложението е част от заложените промени в здравния сектор, информира NOVA.

Мотивът е, че до края на годината трябва да заработи електронното досие.

Достъп до него ще имат всички специалисти и това би могло да изключи нуждата един пациент да се обслужва само от един лекар, който познава здравословното му състояние. В неработно време пациентите биха се обслужвали в спешните звена.

Част от общопрактикуващите лекари са категорично против такива промени.

Предстои реформите да бъдат обсъдени на извънредната ресорна комисия в парламента днес.

Още през февруари от пресцентъра на „Електронно обслужване“, националния системен интегратор на държавната администрация, съобщиха, че всички общопрактикуващи лекари и специалисти в извънболничната медицинска помощ имат възможност да регистрират електронни прегледи и да издават амбулаторни листове в електронен формат.

Тази функционалност е част от новия модул „Е-Преглед“ на Националната здравноинформационна система (НЗИС), който дава възможност за пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи.

По този начин пациентите и оторизираните здравни лица ще имат пълна проследимост и история на заболяванията, диагнозите, назначените терапии, изследванията и изписаните лекарства.

 

 

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини