Витрина по случай 90-годишния юбилей на художника Иван Вукадинов показва пернишката библиотека

Библиотечна и виртуална витрина по повод 90-годишния юбилей на художника Иван Вукадинов показва пернишката библиотека, съобщиха от институцията. Иван Вукадинов е роден на 19 март 1932 г. в трънското село Ломница. През 1960 г. завършва специалност живопис в ВИИИ „Николай Павлович“, в класа на проф. Ненко Балкански. През 1970-те години има четири изложби в Рим, Арецо, Пиза и Гросето, което му помага да направи кариера в Италия още по времето на Студената война.

Иван Вукадинов е един от големите български художници. Сравняват го с Леонардо да Винчи, наричат го Господ на българската живопис, Мъдрецът в живописта. Той е единственият български художник, който влиза в Американската енциклопедия за модерно изкуство. Високо оценен е от световните музеи и капацитетите в изобразителното изкуство.

Музеят във Ватикана иска да откупи негови платна още през 70-те години на миналия век за рекордни суми, но тогавашната власт отказва с мотива, че картините на Вукадинов са национално богатство. След 1980 г. отказва да излага публично платната си и да ги продава.

Столичната галерия „Ракурси“ показа картината на Иван Вукадинов „В памет на героите“ на Ивановден тази година. Поводът за изложбата е подновеният интерес от музея на Ватикана към придобиване на картината. И така след 47 години творбата потегли за Рим.

Витрината за Вукадинов е дело на Юлиана Савова - библиотекар в отдел „Изкуство „и може да бъде разгледана и на сайта на библиотеката.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини