Разкрита е телефонна линия в пернишката областна администрация за подкрепа на бягащи от войната

Разкрита е телефонна линия към пернишката областна администрация, на която гражданите, желаещи да предоставят жилища, храни и стоки от първа необходимост или да окажат съдействие на бягащи от войната в Украйна, могат да позвънят. Това е тел. 0888 790 130, съобщи пресцентърът на администрацията.

Бежанци от Украйна са настанени в два апартамента в Радомир, в селата Друган, Дебели лаг, Чуковец, Видрица, хотела в Трън, Центъра за бежанци и няколко жилища в Перник. Едно семейство е избрало за временен подслон Църногорския манастир „Св. СВ. безсребреници Козма и Дамян“, каза областният управител Кирил Стоев.

Все още в областната администрация няма данни за започнали работа бежанци от Украйна. Голяма част от тях чакат да свърши войната и да се върнат в домовете си, сподели Стоев. Настанени в Центъра за бежанци млади хора продължават обучението си в Украйна онлайн.

Създадена е Областна оперативна координационна група (ОКГ) във връзка с кризата в Украйна. В състава й са включени представители на областната администрация, кметовете на Перник, Радомир, Земен, Брезник, Трън и Ковачевци, директорите на Териториална дирекция „Национална сигурност“, ОДМВР – Перник, Областния съвет на БЧК, Граничния полицейски участък – Трън и др. Основна дейност на ОКГ е свързана с координирането и съдействието за приема на бежанци от Украйна, оказване на помощ и съдействие за настаняването им в бази на територията на региона.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини