Музейните работници в Перник протестират символично за час

Служителите на Регионалния исторически музей (РИМ) в Перник   протестират символично един час между 12:00 - 13:00 ч. , като  бършат прах в сградата на институцията. Така те  се солидаризират с исканията на ефективно стачкуващите им колеги. Това съобщиха на БТА от синдикалните организации на РИМ.

Пернишките музейни работници изразяват несъгласие  с републиканския проектобюджет за 2022 г.  и в частност проекта за Решение на Министерския съвет за приемане на стандарти за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели през 2022 г., отнасящи се до библиотеките, музеите, художествените галерии с регионален характер. Според тях това е  поредната несправедливост и неуважение към дейността им.

Увеличението на парите за националните и регионалните музеи и галериите с 5 процента, за библиотеките с 9,2 на сто спрямо миналата година са крайно недостатъчни, за да може  културните институти да функционират нормално, твърдят от РИМ. Според музейните служители с този бюджет дейността им е обречена на провал и затова определят отношението на властта като обидно и пренебрежително към културата, духа, традициите и историческото ни наследство.

 

Източник: Perunik.COM

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини