Как да отслабваме със сън

Сънят е от съществено значение за цялостното ни здравословно състояние, за възстановяването на силите на организма и за прочистването на мозъка. Сънят е здраве и красота. А сега имаме още една причина да си поспиваме час повече всяка сутрин.

Вероятно вече сме на вълна влизане във форма за лятото и добре знаем, че трябва да бъдем стриктни по отношение на калориите, които приемаме. А за тяхното горене ще трябва да се потрудим малко повече. Добрата новина е, калориите са свързани не само с това колко спортуваме, но и колко спим.

Според ново изследване, проведено в Центъра за изследване на съня в Чикагския университет, ако спим с един час повече през нощта, консумираме по-малко калории през деня.

В експеримента участват 80 души между 21 и 40 години с наднормено тегло, които спят по шест часа и половина или по-малко. А когато спят с малко над час повече (72 минути) в продължение на две седмици, започват да консумират средно по 270 калории по-малко на ден. При някои количеството спада дори с 500 калории, без да спазват някакъв хранителен режим - просто им се яде по-малко.

Това е поредното доказателство в подкрепа на тезата, че недостатъчното количество сън е свързано с преяждането и наднорменото тегло в дългосрочен план. И дори да не променяме нищо друго в ежедневието си, добавянето на час сън допълнително може да промени показанията на кантара в наша полза, предава Eating Well.

Според учените, данните от изследването ясно показват, че увеличаването на количеството сън води до намаляване на енергийния прием, а то от своя страна - до умерено намаляване на теглото. И ако стъпваме на тези 270 калории по-малко дневно, може да отслабнем с близо 12 килограма за три години, без да се налага да се подлагаме на диети и да тренираме - само чрез сън.

Най-вероятно този ефект се дължи на ключовите хормони на глада и ситостта - грелин и лептин. Получаването на достатъчно сън е важно за тяхното регулиране, за намаляване на апетита и най-вече на глада за въглехидрати. Защото когато сме недоспали, тялото ни търси да се възнагради с храни, които ни доставят бърза енергия и празни калории.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    23
    234
    1 0
    15:11, 16 фев 2022
    Ще пробвам да видя дали има полза.
Последни новини