Манастирите в Пернишко искат довеждащи пътища

Да се изградят довеждащите пътища до манастири - паметници на културата, в Пернишко, е настоял игуменът на Църногорския манастир „Св. Св. Безсребреници Козма и Дамян“ архимандрит Никанор на среща с областния управител Кирил Стоев. Това съобщи пресцентърът на областната администрация. Искането е направено, за да имат хората достъп до обителите.
Това са кратки отсечки от един до три километра, които обаче на практика липсват и това прави манастирите труднодостъпни, е казал отец Никанор. Той добавил, че на среща в МРРБ е бил поет ангажимент да се намери начин тези пътища да се направят.
По данни на игумена на Църногорския манастир в Пернишка област са възродени за живот 12 манастира. От тях 8 са паметници на културата от национално значение, четири - от местно значение.
Общините не могат да поемат разходите за изграждането на пътища до обителите, коментира за БТА отец Никанор. По думите му след като са инвестирани десетки милиони левове във възстановяването на манастирите, трябва да бъдат създадени условия да може да се стигне до тях, миряните да ги посещават.
Областният управител е обещал още следващата седмица да организира среща между местната власт и представители на православната църква, на която да бъде обсъдено сътрудничеството между двете страни.

 

Източник: Perunik.COM

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини