Зеленски обяви нов "малък алианс" на Украйна с Великобритания и Полша

Украйна, Великобритания и Полша създават нов формат на политическо сътрудничество в Европа, каза украинският президент Владимир Зеленски по време на откриващата сесия на Върховната Рада. Текстът на речта е публикуван на сайта на президента. Зеленски не уточнява естеството на новия формат на сътрудничество.

Според източници на "Европейска правда" британският премиер Борис Джонсън и полският премиер Матеуш Моравецки е трябвало да обявят създаването на нов формат на сътрудничество с Украйна по време на посещението си в Киев на 1 февруари.

По-късно обаче украинският външен министър Дмитрий Кулеба каза, че обявяването е отложено, тъй като външният министър Лиз Тръс се е заразила с коронавирус преди пътуването до Киев.

Кулеба каза още, че Украйна започна тристранно сътрудничество през октомври миналата година и новият формат трябва да стане "част от нашата стратегия за малки съюзи като проактивна външна политика".

"Изводът е, че не можем да чакаме сигурно и проспериращо бъдеще, когато станем членове на ЕС и НАТО. Имаме нужда от тях днес. Затова днес вече постигаме практическо укрепване, обединявайки приятелски и близки държави в малки съюзи", уточни ръководителят на украинското външно министерство.

Според него Варшава, Киев и Лондон имат не само "реалистично осъзнаване" за заплахите за сигурността на Европа и стратегия за противодействие на предизвикателствата от Русия, но и голям потенциал за тристранно сътрудничество в търговията, инвестициите и енергетиката.

Изявленията на Зеленски и Кулеба за създаването на нов съюз идват на фона на ескалация по украинските граници, която продължава от миналата есен, когато европейски и американски медии и политици започнаха да съобщават, че Русия подготвя инвазия в Украйна. Самият Зеленски няколко пъти съобщи пред света, че Русия трупа армия по украйнската граница.

Русия многократно отрича всички обвинения и се изтъква, че НАТО съсредоточава силите си близо до руските граници.

През последните седмици Киев казва, че заплахата от инвазия е преувеличена, а президентът на страната Владимир Зеленски призова украинците да пазят мозъка си "от глупости" и да не се паникьосват.

След това CNN, позовавайки се на източник, съобщи, че напрежението между Зеленски и президента на САЩ Джо Байдън расте поради различия във възгледите за заплахата от руска атака срещу Украйна. Източници на канала посочиха, че на украинския президент му е писнало от "прекомерното внимание" на САЩ към руската заплаха, която според Киев предизвиква само паника в страната. В същото време Вашингтон отказва да приложи превантивни санкции срещу Русия, което не устройва украинската страна.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини