Дания отмени маските и ковид сертификатите

От днес Дания става една от първите страни в Европейския съюз, които премахват повечето ограничения, наложени заради пандемията, тъй като Копенхаген вече не счита коронавируса за "социално критично заболяване", предаде Асошиейтед прес.

В Дания рязко се увеличава разпространението на варианта Омикрон, но здравната система не е тежко натоварена, а нивото на ваксинация е високо, обясниха властите. През последните седмици средният брой новозаразени на дневна база в Дания надхвърляше 50 000, но пациентите, настанени на болнично лечение, намаляха.

Най-силно ще се усети отмяната на задължителното носене на маски. Те вече не се изискват в градския транспорт и магазините. Властите препоръчаха използването на маски само в болниците, здравните заведения и старческите домове.

Отпада и изискването за имаш дигитален здравен пропуск за влизане в нощни клубове, кафенета, парти автобуси и ресторанти.

Здравните власти призоваха гражданите да се тестват редовно, за да се следи епидемичната обстановка и да има възможност за предприемане на бързи действия при нужда.

Правителството предупреди, че през следващите седмици може да има ръст на инфекциите и каза, че може да се наложи ваксинация с четвърта доза.

Ограниченията в Дания първоначално бяха наложени през юли, но около 10 седмици по-късно бяха отменени заради успешното развитие на ваксинационната кампания. Те бяха въведени отново, след като инфекциите се увеличиха.

През 2020 г. Дания стана една от първите европейски страни, които затвориха училищата си заради пандемията и наредиха на обществените служители, чиято работа не е от критично значение, да останат по домовете си.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини