Реверсивният поток по газопровода "Ямал-Европа" от Германия за Полша е намалял

Газовият поток от Германия за Полша по тръбопровода "Ямал-Европа", по който обикновено се пренася руски газ за Европа, е намалял тази сутрин. Това се посочва в данните на германския мрежов оператор "Газкейд" (Gascade), публикувани днес и цитирани от Ройтерс.

По тръбопровода обичайно минава около една шеста от годишния експорт на руски газ за Европа и Турция. Той работи в реверсивен режим от 21 декември, което оказва допълнителен натиск за повишаване на цените на газа.

Реверсивните потоци тази сутрин са били в обем 9,1 милиона киловатчаса, което е спад с около 9,7 милиона киловатчаса за последните 24 часа, сочат данните от измервателния пункт "Малнов" на германско-полската граница. Очаква се потоците да останат на приблизително същото равнище до ранните часове на утрешния ден.

Европейските референтни цени на газа скочиха до рекордните 184,95 евро за мегаватчас на 21 декември, когато "Ямал-Европа" заработи в реверсивен режим.

Тези високи цени накараха купувачите да не купуват спотови обеми от Русия, а вместо това да прибегнат към запасите от газ в Европа, чиито равнища се понижиха под петгодишната им средна стойност.

Заявките на капацитет за пренос на руски газ от Украйна за Словакия през граничния пункт "Велке Капушани", друг важен маршрут за руските доставки за Европа, са нараснали до най-високото си равнище тази година.

Заявките са се повишили до 605,132 мегаватчаса, което обаче все още е под декемврийските равнища.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини