Реверсивият газов поток по тръбопровода "Ямал-Европа" от Германия за Полша се е засилил

Потокът на газ от Германия за Полша по тръбопровода "Ямал-Европа", по който обикновено се пренася руски газ за Западна Европа, са нараснали. Това се посочва в данните на германския оператор на мрежата "Газкейд" (Gascade), публикувани днес и цитирани от Ройтерс.

Газопроводната връзка между Полша и Германия работи в реверсивен режим от 21 декември и оказва допълнителен тласък за повишаване на цените на газа.

По тръбопровода обичайно минава около една шеста от годишния експорт на руски газ за Европа и Турция.

Реверсивните потоци тази сутрин са били в обем 12,3 милиона киловатчаса, което е над транспортираните през уикенда 11,4 милиона киловатчаса, сочат данните от измервателния пункт "Малнов" на германско-полската граница.

Европейските референтни цени на газа достигнаха рекордните 155 евро за мегаватчас на 6 октомври, само за да ударят пик от 184,95 евро на 21 декември, когато "Ямал-Европа" заработи в реверсивен режим.

Равнищата на запасите от газ са под петгодишната си средна стойност, а пазарът насърчава по-скоро изтеглянето на газ от запасите, отколкото плащането на по-високи цени за руски доставки, твърдят анализатори.

Заявките на мощност за потоците руски газ от Украйна за Словакия през граничния пункт "Велке Капушани", друг голям маршрут за руските доставки за Европа, днес е бил 287,307 мегаватчаса.

Заявките са съответствали на направените по-рано през януари, но са се понижили рязко спрямо декемврийските равнища и са с 60 на сто по-малко в сравнение със същия период миналата година. 

"Газпром" не е заявил на допълнителен транзит на газ през Украйна и капацитети за подаване през Полша по газопровода "Ямал-Европа" за февруари, съобщи миналата седмица ТАСС, позовавайки се на данни от платформите RBP и GSA Platform.

"Газпром" не е резервирал за февруари и предложените капацитет за пренос на газ по газопровода "Ямал-Европа" до Германия през Полша, по данни на GSA Platform.

"Газпром" вече почти цял месец не резервира мощности за пренос на газ по газопровода "Ямал-Европа" до Германия заради липса на заявки от страна на европейските му клиенти, отбелязва ТАСС. От 21 декември физическото подаване на газа по съоръжението се извършва в реверсивен режим от Германия за Полша.

За януари от "Газпром" са заявени 21,6 процента от предложените мощности за доставка или 19,28 млн куб. метра газ на ден. Руският газов холдинг вече пет месеца не заявява допълнителни капацитети за транзит на природен газ през Украйна и не е резервирал допълнителен транзит през Украйна и Полша за периода от първото до третото тримесечие на 2022 г.  Последните търговски сесии на газовата компания са били проведени преди повече от два месеца.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини