Онлайн образованието в ЕС се радва на все по-голям интерес, България на опашката

Провеждането на онлайн курсове е удобен начин за научаване на нещо ново или за задълбочаване на знанията в специфична сфера като например подобряване на езиковите умения и разширяване на професионалната квалификация. По време на пандемията хората бяха насърчени да ограничат социалните контакти и онлайн курсовете предложиха безопасна алтернатива за образование и обучение.

През 2021 г. 27 на сто от хората на възраст между 16 и 74 години в ЕС са заявили, че са провели онлайн курс или са използвали онлайн учебни материали през последните три месеца преди проучването, отчита Евростат. Това е увеличение с 4 процентни пункта спрямо 23 процента през 2020 г.

През 2021 г. сред всички страни членки на ЕС, най-висок дял хора на възраст между 16 и 74 години, които са провели онлайн курс или са използвали онлайн учебни материали, е регистрирала Ирландия (46 на сто). След нея се нареждат Финландия и Швеция (45 на сто и в двете страни), следвана от Нидерландия с 44 на сто.

В долната част на класацията на хората провели онлайн курс или използвали онлайн учебни материали се нареждат Румъния (10 на сто), България (12 на сто) и Хърватия (18 на сто).

Спрямо предпандемичната 2019 г. делът на хората, провели онлайн курс или използвали онлайн учебни материали, е нараснал във всички страни членки с изключение на Румъния, където е намалял (-4 процентни пункта) до 10 на сто. Най-голям растеж е отчетен в Нидерландия (+21 процентни пункта), следвана от Люксембург и Словения (+19 процентни пункта и в двете страни) и Гърция (+18 процентни пункта).

В ЕС младите хора на възраст между 16 и 24 години са се занимавали повече с онлайн обучение, отколкото по-възрастните. През 2021 г. 39 на сто от младите хора са казали, че са посещавали онлайн курсове, а 49 на сто са използвали онлайн учебни материали спрямо 23 на сто и 27 на сто сред хората на възраст между 25 и 34 години и 20 на сто, и 23 на сто сред европейците на възраст между 35 и 44 години.

Делът на хората, участвали в онлайн курс или използвали онлайн учебни материали, върви към низходяща тенденция с увеличаване на възрастта, достигайки най-ниското си равнище във възрастовата група на хората между 65 и 74 години. Едва 3 на сто от тях са провели онлайн обучение и 4 на сто са използвали онлайн учебни материали. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Кр
    Крум
    0 -1
    22:03, 24 яну 2022
    в ЕС като ги научат, че не са хора, а ТО, че трябва да са неграмотни за да се подчиняват безропотно и образованието им е завършено

Още новини

Последни новини