Сурвакарски чанове огласиха Пернишко

Сурвакарски чанове огласиха в нощта на старостилния Васильовден Пернишка област. В над 50 населени места в региона бе запален ритуален огън и маскирани мъже, жени и деца танцуваха около него с наричания срещу злите сили и възвестяване на доброто.
Сурвакарската група в Батановци отбеляза 50-годишен юбилей. Гости на празника бяха групи от Банско, София и радомирското село Копаница. Секретарят на общината Мартин Жлябинков поздрави сурвакарите по случай юбилея.
Пъстър бе празникът и в село Зидарци. Според местните жители в миналото в селото всеки сурвакар е посещавал дома на момата, която е искал да вземе за жена. Той е гледал къщата й, дали е чиста и как е подредена. В някоя по-голям одая са правели ритуала "венчавка".
Край огъня в квартал "Бела вода" отново играха беловодските мечкари. Маските тук са особени, зооморфни, с много лица. Направени са така, че всяко страшно лице отваря устата си и показва големите си зъби. Затова ги наричат "зевала". Най-обичаната маска е с 12 лица, местните са я нарекли "змей" .
Огънят на "Сурова" бе запален и в село Расник, където гостуваха сурвакарите от с. Велковци и бабугерите от с. Брежани. Гости на празника бяха и заместик - кметовете на община Перник Мирослав Стоицев и Стефан Кръстев. Истински спектакъл сътвориха сурвакалите в Брезнишко. Празникът продължава и днес.
"Сурова" е най-големият зимен празник в Пернишко. Той е отбелязван и по време на чума, коментира заместник-кметът Стефан Кръстев.
От 2009г. Перник е европейска столица на сурвакарските игри. През 2012г. пернишката "Сурова" стана част от националната система "Живи човешки съкровища" в категория "Традиционни празници и обреди" .На 2 декември 2015г. празникът бе вписан в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

Източник: Perunik.COM

Коментари в сайта

Последни новини