ЕС ограничи употребата на популярни пигменти за татуировки

Нови ограничения за опасните химически вещества, използвани за цветни татуировки и перманентен грим, днес влязоха в сила в ЕС въпреки крайно отрицателната реакция на представителите на бранша, предаде ДПА. За догодина е планирана и окончателна забрана.

Два популярни пигмента за татуировки - синьо 15 и зелено 7 - са засегнати от новите мерки и могат да изчезнат от пазара на ЕС от януари следващата година, след края на гратисния период.

Европейската комисия взе това решение през декември 2020 година на фона на данните за алергии и кожни проблеми и въз основа на оценката на Европейската агенция по химикалите (ЕАХ - ECHA).

ЕАХ обяви, че близо 4000 субстанции са "химически вещества, причиняващи рак или генетични мутации и химически вещества, които са вредни за репродуктивните способности, както и такива, които предизвикват дерматити".

Целта ни не е да забраним татуирането, а да направим по-безопасни боите, които се използват за татуировки и перманентен грим, написа агенцията на уеб страницата си.

Ограниченията срещнаха съпротивата на татуистите, които се опасяват, че популярните пигменти вече няма да бъдат достъпни. Онлайн петиция срещу забраната събра над 175 000 подписа.

Началото на тази година изглежда черно и сиво за индустрия, която е лишена от инструментите си по време на пандемия въз основа на само на подозрение, се посочва в изявление, публикувано във Фейсбук от координаторите на петицията "Спасете пигментите".

ЕК отбеляза днес в комюнике, че новите правила са били приети, за да имат гражданите на ЕС еднаква защита. Налични са безопасни алтернативи на субстанциите, чиято употреба ограничихме, обявиха от Брюксел. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини