Българите са оптимисти за новата година

Едва 14% от българите смятат, че отминаващата година е била добра за България, но близо половината гледат по-скоро с оптимизъм към следващата 2022 г. Това сочат данни от проучване на  агения „Тренд“ , направено по поръчка на вестник „24 часа“. Изследването е реализирано в периода между 1 и 7 декември.

Въпреки тежката година, която изпращаме заради продължаващата пандемия и икономическата несигурност, повече от половината българи са били щастливи през 2021 година като това е в сила най-вече за по-младите и по-заможните хора. Що се отнася до ситуацията в България, едва 14 на сто от сънародниците ни оценяват годината като добра, а 79 процента са на мненпие, че изпращаме лоша и тежка година.

Българите са заредени с оптимизъм за предстоящата 2022 година, сочат данните на „Тренд“. Близо два пъти повече са оптимистите, сред които България я очаква по-добра година. Резултатите от последните парламентарни избори оказват влияние върху нагласата й в това отношение. Ясно личи, че привържениците на ПП, ИТН, ДБ декларират видимо по-високи нива на оптимизъм за предстоящата година.

В личен план нивата на оптимизъм са по-високи. Повече от половината анкетирани очакват една по-добра 2022, според 18 процента тя ще е по-лоша. Оптимистичните нагласи, както за България, така и в личен план са на отчетливо по-високи стойности в сравнение с очакванията през миналата година по това време.

Явно в края на 2021 година виждаме по близо края на един труден период, както за страната ни, така и за всеки един от нас, обобщават анализаторите.

 

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини