Община Перник е първата в България, направила задълбочено проучване на потребностите на младите хора

Изображение 1 от 3

    Община Перник е първата в България, направила задълбочено проучване на потребностите на младите хора с цел създаване на Стратегия за развитие на младежта. В проучването се включиха над 500 пернишки младежи, които отговориха на анкетата подготвена от администрацията. Това стана ясно по време на срещата за представяне на резултатите, на която социологът Стефан Георгиев и консултантът по младежки политики Радостина Раданова показаха подробности от проучването.


    Секретарят на Община Перник Мартин Жлябинков припомни, че през лятото на тази година екипът на кмета Станислав Владимиров е стартирал цялостен процес за разработване и прилагане на актуална стратегия за развитие на младежта за период от 10 години. „Това, което започнахме да правим е част от визията ни за развитието на младите хора в Перник, защото ние сме институцията, която трябва да чува техните нагласи и желания и да реализира най-добрите от тях“, добави Мартин Жлябинков. Той коментира, че работата по стратегията е част от развитието на младежките политики на местно ниво.


    „Това е първият смел опит за изготвяне на професионално изследване, на базата на което да се създаде общинска стратегия. В този смисъл Община Перник е пионер“, каза социологът Стефан Георгиев, който представи проучването. Той добави, че в анкетата са обхванати младежи между 15 и 29 години, които живеят на територията на Община Перник. Георгиев каза още, че според анкетата нагласите на младите хора за развитие на Перник е положително. „Младите перничани харесват града си, но не им харесва имиджа на България. 90% от анкетираните са оптимисти за развитието на Перник, виждаме и голямо одобрение за работата на кмета на общината“, коментира социологът. Той обясни, че в проучването е станало ясно, че младите перничани са взискателни и критични към себе си и своите връстници.


    Радостина Раданова от своя страна обясни, че е много важно общините да са част от развитието на младежката политика и това проучване е база за създаването за една работеща стратегия за развитие на младежта в Перник. „Общините са важна част от системата на младежките политики и е радващо, че Перник иска да развие работата си в сферата“, коментира тя.

    Източник: Perunik.COM

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини