Археолози откриха синагога от времето на Исус

Останки от синагога от времето на Исус бяха открити от израелски археолози, предаде АФП. 

Откритието е направено край брега на езерото Тиверия в Северен Израел, където Исус проповядвал според Евангелията. Отначало на тях попаднали извършващите строителни работи в християнско селище.
Открити са останки от сграда с площ 120 кв. м. с колони и украса от геометрична мозайка и фрески. Руините датират от 50 г. преди до 100 г. след Христа. Намират се в Мигдал, Галилея, където някога е бил древният град Магдала, дал името на новозаветната Мария Магдалена. Археолозите допускат, че Исус е проповядвал в тази синагога, тъй като Магдала по това време бил важен град.
Сред останките на сградата е открита каменна плоча с изключително рядко и добре запазено релефно изображение на менора /сакралният свещник за седем свещи/ от Йерусалимския храм, разрушен при завоеванието на града от римските легиони на Тит през 70 г. сл. Хр.
Според археолозите находката е уникална и може да постави под съмнение тезата, че строителството на синагоги е започнало доста след разрушаването на Храма в Йерусалим, за да го заместят като места за поклонение.

Източник: news.sutrin.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини