Документалното културно-историческо наследство на старата Трънска околия се съхранява в Държавен архив-Перник

Документалното културно-историческо наследство на старата Трънска околия, една част от която днес е извън територията на страната, се съхранява в Държавен архив - Перник, съобщиха от институцията.
В регионалното хранилище се пазят фондове на околийския, градския и селските общински съвети. Там са и фондове на съдилищата и прокуратурата, стопанските и водни синдикати, банките, трудово-производителните кооперации, Архиерейското наместничество; полицейското, пътното, стопанските и земеделските управления, читалища, училища, църкви и манастири.
Историческият преглед на Трън в документи започва от началото на ХIX век и ни връща в 1830 г., когато избухва т.нар. Знеполско въстание, Трънска буна или Беглишки джубур, предвождано от Радивоя Изворски, Радивоя Петричев /Берайнски/ и поп Иван Самоковлията.
В ранното утро на 6 май - Гергьовден, свободолюбивото мъжко население от региона е вдигнато на бунт с коси, вили, сърпове, ножове и тояги в борбата си срещу налози и повинности, най-тежкия от които дефширмето /кръвния данък/. След седмици бунтът е потушен, а въстаниците - изпратени в крепостта Диарбекир.
Община Трън е административен център в област Перник, част от историко-географската област Краище. Трън е старо средновековно селище, което се среща в османските регистри от средата на XVI век като Изнебол касаба, кааза Изнебол, Таран паланка. В миналото оттук минава Знеполският друм или старият път, свързващ Дубровник и Адриатика със Сердика.
Община Трън със съставните села и махали са разположени сред уникално красива и чиста природа, с множество културно-исторически и религиозни паметници, природни богатства, които са голяма предпоставка за развитие на културен туризъм.

Източник: Perunik.COM

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини