Приключи рекултивацията на общинското сметище в община Трекляно

Приключи рекултивацията на общинското сметище в община Трекляно, съобщи на пресконференция кметът Радко Петрунов.
Проектът беше насочен към изпълнението на мерки по закриване и рекултивация на общинското депо за неопасни твърди битови отпадъци в общината. Депото е затворено от РИОСВ-Перник през 2017 година. Площадката на депото е разположена върху имот с площ от 9,677 дка, а площта на депото, която вече е рекултивирана е 2 500 кв.м. Община Трекляно предвижда на рекултивираното депо през следващите три години да бъдат създадени нови зелени площи. "Радвам се, че стигнахме и до този момент. Доволен съм, че успяхме да спазим сроковете и да свършим работата", каза кметът Петрунов.
Проектът започна през юни миналата година. Общата му стойност е 209 134,28 лв., от които европейско финансиране 177 764,14 лв. Националното съфинансиране е в размер на 31 370,14 лв.
Община Трекляно генерира годишно между 75 и 80 тона отпадъци. Заради закритото сметище, сега те се извозват на сметището в Самоков. За сметосъбиране и сметоизвозване общината харчи около 30 хиляди лева годишно. "Проблем остава решението на въпроса с депонирането на отпадъците от началото на следващата година, защото дотогава трябва да приключим с извозването на боклука в Самоков", коментираха още от администрацията.

Източник: Perunik.COM

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини