Украйна започна спецоперация на границата с Беларус заради мигрантите

"На границата с Република Беларус започна съвместна специална гранична операция "Полесие". Координира се от Държавната гранична служба и се осъществява съвместно със силите на Националната гвардия, Националната полиция, Въоръжените сили на Украйна и други", съобщават от граничната служба на страната.

Както подчертава първият й заместник-ръководител Владимир Никифоренко, заплахата от пренасочване на мигрантските потоци към Украйна остава.

Операцията ще се ръководи от междуведомствен координационен щаб и командни групи. Граничните отряди ще се увеличават, успоредно с това властите ще увеличат сили и средства във възможни посоки на опити за пробив на нелегални имигранти. Авиация и дронове ще патрулират кордона.

През лятото на границата на Беларус с Полша и балтийските страни се увеличи потокът от бежанци от Близкия изток и Африка, които се опитват да проникнат в ЕС. Напоследък ситуацията се влоши - няколко хиляди нелегални имигранти се събраха на бариерите и започнаха сблъсъци с полските сили за сигурност.

Минск отхвърля всички обвинения. Беларуският лидер Александър Лукашенко обясни, че страната вече няма да ограничава потока от хора, тъ като заради санкциите няма "нито пари, нито сили" за това.

По-рано секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексий Данилов заяви, че Украйна ще действа адекватно в случай на повторение на ситуацията с пробиването на беларуско-полската граница от нелегални мигранти и има достатъчно сили и средства. Заместник-министърът на вътрешните работи на Украйна Евгений Йенин каза, че около 8,5 хиляди военнослужещи, включително гранични служители, ще осигурят сигурност във връзка с евентуален приток на бежанци. Според него ескалацията на кризата може да настъпи всеки момент.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини