Протести в Анкара и Истанбул срещу поредния срив на турската лира, призиви за оставка на правителството

Изображение 1 от 2

    Нов спад на турската лира спрямо долара разтърси Турция. Курсът на турската лира спрямо долара отбеляза рязък спад от над 8 процента, което не се е случвало в близо 100-годишната история на Република Турция.

    Преди това турският президент Реджеп Тайип Ердоган защити намаляването на лихвения процент и паричната политика на Централната банка, която е причина за срива, според критиците на правителството.
    И валутите "полудяха", както се изразяват медиите. Курсът на долара снощи надхвърли 13 турски лири срещу 1 долар. А еврото се разменяше за над 15 турски лири.

    По инициатива на Турската работническа партия граждани участваха в протестен митинг пред Централната банка в Анкара.

    В изявление за медиите участниците обвиниха коалиционните съюзници Партията на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие, че са виновни за икономическата криза.

    Издигнаха лозунги с искане за оставка на правителството, срещу Партията на справедливостта и развитието. Демонстрантите призоваха за обща стачка срещу икономическата политика на управляващата коалиция.

    Протестен митинг се състоя и на централния площад Таксим в Истанбул. Силите на реда със сила разпръснаха демонстрантите. Площадът бе отцепен за движение на пешеходци и на коли. Част от демонстрантите се събраха в страничните улици към площада и скандираха лозунги за оставка на правителството.

    Студентите от Близкоизточния университет в Анкара също проведоха демонстрация, в която протестираха срещу икономическите политики на правителството, срещу срива на турската лира на фона на високите обменни курсове на валутите.

    В град Ескишехир граждани и студенти се включиха в съвместна демонстрация срещу правителството. Полицията се намеси със сила, арестувани са били 6 души, сред които има една жена, по данни на местните медии.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ту
      Турчоляка
      0 -1
      11:06, 25 ное 2021
      Това са последните сили на еврото и европейския съюз, след това всички знаят какво ще стане.
    Последни новини