Професии в сферата на обслужването са най-търсени на пазара на труда в Перник

Сервитьори, бармани и продавачи са най-често търсените професии на пазара на труда в Перник, съобщи Росен Симеонов - директор на дирекция „Бюро по труда“. Не достигат заварчици, шлайфисти, стругари, машинни оператори и други професии, упражнявани в пряка производствена дейност.
Масово се търсят и охранители, но за тази сфера хора се намират по-лесно, защото изискванията не са високи, обясни Симеонов. Пенсионери в добро здраве са сред обичайните кандидати за пазачи.
Над 200 обикновено са свободните работни места в Бюрото по труда в Перник. Сред дефицитните кадри са и шофьори, оператори на пещи, работници за сглобяване на детайли, обслужващи на щанд в кафетерии, доставчици на храна.
Работодатели от София, Перник и Радомир заявяват потребностите си от работна сила в Бюрото по труда в Перник. Предлаганите работни места са предимно за кадри със средно и основно образование. С висше образование в Перник се търсят единствено лекари, фелдшери и счетоводители.
Гладът за медицински кадри е голям. „Колкото сестри дойдат, ще ги вземем“, твърдят от ръководството на най-голямото здравно заведение МБАЛ „Рахила Ангелова“. Болницата полага големи усилия и за привличането на млади лекари. „Нямаме откъде да предложим медицински специалисти“, сподели Симеонов.
Перник загуби старата си слава на ковачница на кадри за индустрията. Професионалната техническа гимназия „Юрий Гагарин“, която бълваше специалисти за машиностроенето, бе закрита, а останалите преустроиха обучението съобразно новите условия. Сега в Перник единствено пенсионери са стругари и фрезисти, млади няма, споделят представители на местния бизнес. За да гарантират частично обновяване на персонала, металургичната фирма „Стомана индъстри“ и „Топлофикация“ поддържат тясно сътрудничество с две професионални гимназии. Радомирският завод „Електрик“ провежда успешно дуално обучение с местната гимназия по електротехника.
Заради близостта до столицата около една трета от жителите на Перник и Радомир са намерили препитание в големия град и пътуват ежедневно до София. Така столицата изсмуква по-младите и качествени кадри, обясняват от общините.
Безработицата в Пернишка област винаги е под средната за страната, твърди Симеонов. По-малкият брой безработни стесняват кръга на кадрите, с които могат да се задоволят потребностите на бизнеса, анализира директорът на Бюрото по труда.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини