Кметът на Перник – Станислав Владимиров и председателят на Общинския съвет Димитър Колев връчиха днес почетните символи на града

Кметът на Перник – Станислав Владимиров и председателят на Общинския съвет Димитър Колев връчиха днес почетните символи на града. Със званието „Почетен гражданин на Перник“ бяха удостоени етнографа Цветана Манова и художника Филип Седефчев /посмъртно/. Двамата творци имат съществен принос за популяризирането на Перник и неговите традиции по целия свят.
„Удоволствие е да удостоим с почетния знак на града едни наистина заслужили перничани, дали много на Перник. За мен е щастие и привилегия целият ми житейски път да е бил близо до тях“, сподели кметът Станислав Владимиров.
Няма перничанин, който да не свързва името на етнографа Цветана Манова с опазването и популяризирането на местния празник „Сурова” и свързаният с традицията МФМИ „Сурва”. Съществен е приносът ѝ в изготвянето и защитата на кандидатурата на обичая „Сурова” и вписването му в националната и световна листа на нематериалното културно наследство.
„Моята работа е моят живот. Това не е заслуга, това е съдба. Благодаря Ви!“ С тези думи Цветана Манова прие високото отличие.
Заради дългогодишната ѝ професионална, научна, творческа и обществена дейност, тя е призната като един от големите познавачи на традиционните културни практики на територията на Средна Западна България.
Другият отличен творец Филип Седефчев е един от знаковите художници в Перник, който твори в областта на живописта, монументалните изкуства, скулптурата, графичния и пространствен дизайн. В националната академия е бил приет по параграфа „Изключителни дарования”.
Почетното отличие прие синът му Атила Седефчев.
„За съжаление баща ми не доживя да получи лично този почетен знак. Факт е, че през целия си живот е работил за този град и оставя траен белег с изкуството си. Баща ми работеше до последния си ден и ако съдбата е благосклонна ще имаме още една реализирана негова творба, която да радва перничани. Целият му живот беше творчество и се надявам така да остане в паметта на хората. Благодаря за високата оказана чест, която получавам в името на баща ми днес!“ Това сподели наследникът на големия пернишки художник.
Филип Седефчев е автор на запазения знак и тотал дизайна на МФМИ „Сурва”, който е познат по целия свят. Творчеството му е тясно свързано със специфичните и уникални традиции на Перник и Пернишко, а творбите му са показвани по десетки изложби. Те са и една от причините Перник и неговите обичаи да бъдат познати по целия свят.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини