Микроби живеят от милиард години дълбоко в скалите

Учени от университети в Швеция и САЩ са изследвали микроби, живеещи в древни платформи – докамбрийски кратони. Изследването е публикувано в списание PNAS.

Микробиолозите предполагат, че най-дългото непрекъснато обитаване на микробите в такива дълбочини досега е около 1 милиард години.

Дълбоките, тъмни пукнатини на докамбрийските кратони на Земята са дом на микроорганизми, които получават енергията си от газове и органичен въглерод. Повечето текущи оценки показват, че в тази дълбока биосфера живеят повечето микроби на Земята, казват изследователите.

"В тази научна работа ние искахме да комбинираме изследванията за съществуването на древни микроорганизми, открити в системите от фрактури на кратоните, с най-новите постижения в областта на термохронологията на средни и ниски температури", казва професор Хенрик Дрейк. "Кратоничните скали са се образували преди милиарди години, дълбоко в земната кора, при температури, твърде високи за какъвто и да е живот. Едва много по-късно, след ерозия, тези скали достигнали температури, подходящи за живот."

Екипът използва метода на термохронологията - изследване на топлинната еволюция на регион от планетата. При този метод учените наблюдават термичната история на определена скала, минерал и др.

Според Хенрик Дрейк, доцент в университета Линей, Източна Финландия, Гренландия и вероятно части от Канадския щит са особено интересни за изследване от гледна точка на микробната еволюция.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини