Софийският университет уволнява Петър Илиев заради плагиатство

Етичната комисия към Софийският университет (СУ) „Св. Климент Охридски“ е препоръчала на ректора да прекрати трудовите правоотношения на Петър Илиев. Мотивът за решението е свързан с проверката на комисията, която е заключила, че Илиев е плагиатствал в своя книга.

„Въз основа на резултатите от проверката Етичната комисия излезе със становище, че в книгата на д-р Петър Илиев „Компетенцията на Народното събрание“ е налице плагиатство, при което значителни части от чуждо произведение – дисертацията „Парламентарен контрол“ на Наталия Киселова, е използвано и представено за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник“, казват от СУ.

След изборите през юли Петър Илиев беше номиниран за кандидат за вътрешен министър във втория кабинет предложен от партия „Има такъв народ“. Той беше предложен за правосъден министър в първия проектокабинет, който също беше оттеглен.

Малко след номинацията му в публичното пространство се появи информацията за възможното му плагиатство от труда на колегата му Киселова. В началото на август от а разследване на специализираната група във Фейсбук „Правна лудост“, поддържана от кадри на Юридическия факултет към СУ, уличи Илиев в плагиатство на 40 страници. Това, заедно със сигнали на преподаватели доведе до проверката на Етичната комисия на висшето училище.

Според правилника на СУ плагиатството е причина за прекратяване на трудовите правоотношения със съответния преподавател. Доказано плагиатство може да доведе и до отнемане на адвокатски права.

Преди седмици първо зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов призова някой да нарече Петър Илиев „плагиат“, за да може номинираният за министър да го съди. Впоследствие самият Илиев заяви, че не се притеснява от сигналите и че е готов да заведе дело срещу всеки, който подложи оригиналността на труда му под съмнение.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ку
    Кулав скок
    9 0
    20:48, 27 сеп 2021
    Мераците за слава и пари могат и да счупят нечии полет.
Последни новини