5 типа корем - как да се отървете от тлъстините

Малцина са доволни от фигурата си. Една от най-честите проблемни зони е коремът – както при мъжете, така и при жените. Повечето го намират за дебел, страдат от „спасителни пояси“ или подуване.

Дебел корем с дебел корем не си приличат. Колкото различни са причините за паласките, толкова различни са и начините за борба с тях. Затова преди да пристъпите към диетата за отслабване, трябва да се запитате за кой тип корем всъщност става дума при вас. Защото именно от това зависи да се отървете успешното от тлъстините.

Ето кои са 5-те най-често срещани типове корем и начините за справяне с проблема:

1. Смъкнат корем

Към този вид са предразположени най-вече жените. Но причината не е липса на движение, защото увисналото коремче на иначе слабата фигура обикновено се образува вследствие на неправилни тренировки, натоварваща работа или носене на бебето в кенгуру. Понякога е виновна и еднообразната диета – консумацията на бързи храни и нездравословни лакомства бързо може да превърнат малкото коремче в „спасителен пояс“.

Решението:

Избягвайте клякането при физически упражнения, защото то прави корема да изпъква още повече. Вместо това правете лицеви опори, които натоварват равномерно всички мускулни групи. Хранете се правилно, като наблягате на пресните плодове и зеленчуци и пълнозърнестите продукти.

2. „Спасителен пояс“

Този тип се характеризира с два пояса от тлъстини, които се образуват под и над талията. Хората с такъв корем най-често упражняват седяща работа и изобщо водят заседнал начин на живот. При хранене наблягат на въглехидратите и сладкишите. Тъй като след 30-годишна възраст обмяната на веществата се забавя, омразните „спасителни пояси“ автоматично растат, ако сте свикнали и обичате да похапвате пица, шоколад и други подобни.

Решението:

Срещу паласките помагат предимно физическите упражнения. Идеални са спортовете за издръжливост, които активират изгарянето на мазнините. Освен това хората с този тип корем трябва да се въздържат от сладки и мазни храни, както и от употребата на алкохол.  

3. Подут корем

Сутрин коремът ви е плосък, а с течение на деня се подува. Тогава вероятно страдате от метеоризъм. Това е не само изнервящо, но заради насъбралия се въздух в корема може да е съпроводено и с болки. Често виновни за това състояние са стресът или непоносимостта към определени храни. Газираните напитки също могат да причинят подуване на корема при някои хора.

Решението:

Разберете кой е врагът, като се тествате за хранителна нетолерантност. Когато знаете какво не понасяте, може да нагодите хранителния си режим в зависимост от това. Добре е също да се въздържате от кафе, аламинути и люти ястия. Хранете се бавно и дъвчете грижливо храната. Така ще подобрите храносмилането. За да се предотврати насъбирането на въздух, помагат също разходките и спортът.

4. Стрес корем

Стрес коремът се отличава с натрупване на мазнини в коремната стена, която се намира над стомаха и червата. Този тип корем се среща главно при хора, които са подложени на голям стрес и пропускат хранения или излапват набързо храната си. Така заедно с яденето се поглъща и много въздух, което води до проблеми с червата.

Решението:

Отделяйте достатъчно време за хранене и консумирайте предимно леки ястия. Избягвайте кафето и намалете нивото на стреса с упражнения за отпускане и спорт. За да овладеете проблемите с червата, яжте повече храни, съдържащи магнезий, като зелени зеленчуци и ядки.

5. Кръгъл корем

Така нареченото „бирено шкембе“ лесно се разпознава, защото целият корем е силно заоблен и може да достигне гигантски размери. Тъй като с годините съединителната тъкан губи еластичността си, кожата се опъва и коремът става кръгъл като топка. Докато при „спасителния пояс“ тлъстините се натрупват директно под кожата, то при бирения корем обгръщат вътрешните органи и така рискът от хронични болести се увеличава. За хората с такъв тип корем спортът обикновено е чужда дума, затова пък калоричните храни и алкохолните напитки са им първи приятели.

Решението:

Тук помага единствено радикална промяна в начина на хранене, отказ от алкохол, спортуване и много търпение.

Източник: Obekti

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини