Римейкът на "Дюн" предлага смайващ визуален спектакъл

Дългоочакваният римейк на филма "Дюн", който беше представен премиерно на кинофестивала във Венеция, спечели похвали от специалистите за смайващия визуален спектакъл, но според някои първоначални отзиви само най-пламенните фенове ще се насладят на действието, предаде Ройтерс.

Филмът е по едноименния роман на Франк Хърбърт, считан за шедьовър на научната фантастика. Предишните му адаптации обаче не бяха успешни. Затова феновете разчитат Дени Вилньов да е успял да улови духа му с помощта на звездите Тимъти Шаламе, Оскар Айзък, Ребека Фъргюсън, Зендая. В "Дюн" участват също Хавиер Бардем, Стелан Скарсгард, Дейв Батиста, Джейсън Момоа, Шарлот Рамплинг.

Кинокритикът Оуън Глиберман от "Варайъти" присъди на "Дюн" "пет звезди за изграждането на вселена и около две и половина за разказвачество". "Не само сюжетът губи пулс. Губи се всякакво чувство, че емоционално участваме в него".

Осемдесет и пет процента от 27 отзива на сайта Ротън томейтоус до вчера вечерта бяха положителни.

Някои предвиждат, че филмът ще се състезава за награда "Оскар" в техническите категории и за операторско майсторство.

Роби Колин от в. "Дейли телеграф" го определи като "научна фантастика - най-величествена, вълнуваща, поглъщаща".

Ксан Брукс от в. "Гардиън" оцени "Дюн" като "пример за най-добро замайващо, зашеметяващо блокбастърно кино".

Лия Грийнблат от "Ентъртейнмънт уикли" му даде оценка "В". "Ако си навлязъл до колене в митологията на Хърбърт, ще се вълнуваш от всяка прошепната дума; ако не знаеш разликата между холцманов щит и дупка в пода, ще е по-трудно".

Дейвид Руни от "Холивуд рипортър" също каза, че детайлите може да са наслада "за познавачите на Хърбърт, но ще досадят на почти всички останали." "Филмът не отхвърля честото твърдение, че книгата не може да бъде филмирана - добавя той. - Поне не и първата част от обещаната сага в две части."

Режисьорът Дени Вилньов каза на пресконференцията за филма, че темите за религия, политика, митове, съдба, наследство, околна среда и колониализъм са много актуални. 53-годишният Вилньов, който е голям почитател на Франк Хърбърт преди време призна, че римейкът на "Дюн" е мечтаният му проект. Режисьорът на "Сикарио", "Първи контакт" вече е доказал способността си да "преборва" научнофантастични митове с "Блейд Рънър 2049" (2017) - продължение на шедьовъра на Ридли Скот. За римейка на "Дюн" канадецът е разполагал с бюджет от 165 милиона долара. 

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини