ТЕЦ "Варна" на Доган продължава да получава милиони от държавата

Само за първите седем месеца на тази година ТЕЦ "Варна", собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган е получила от Енергийния системен оператор повече пари, за "балансиране на системната честота на електропреносната мрежа", отколкото за същия период на миналата година за поддържане на т.нар. "студен резерв". Това става ясно от информация, предоставена от служебния министър на енергетиката Андрей Живков, в рамките на парламентарния контрол.

За "студен резерв" през 2020 г. ТЕЦ "Варна" е получила 20.789 млн. лв., а само от началото на т.г. до края на юли 12.430 млн. лв., но за друга услуга, сочат данните на преносния оператор, цитирани в отговор на Живков на питане, отправено от на депутатите от Стела Николова и Мартин Димитров (Демократична България).

За да поддържа готовност да заработи в случай на нужда от електроенергия (т.нар. студен резерв) за първите седем месеца на м.г. централата на Доган е получила 11.282 млн. лв. Още 9.5 млн. лв., са й били платени за останалите пет месеца до края на годината по договор за балансиране на системната честота на електропреносната мрежа. Тази услуга трябва да гарантира функционирането на пазара на електроенергия и да позволи при необходимост включването на възобновяемите енергийни източници. Единствените участници в търговете за възлагане на тази услуга са ТЕЦ "Варна" на Доган и ТЕЦ "Бобов дол" на Христо Ковачки.

В разгара на антиправителствените протести през лятото на миналата година, бившият премиер Бойко Борисов прекрати плащанията за "студен резерв" към ТЕЦ "Варна" за да предотврати разрастване на скандала по темата. От информацията, оповестена от служебния министър на енергетиката Андрей Живков обаче става ясно, че централата на Ахмед Доган е продължила да получава същите пари от бюджета и в следващите месеци на м.г., както и в първите седем на 2021 г. Това е станало като собственикът на мрежата за високо напрежение - "Електроенергийния системен оператор" - е заменил изплащането на компенсации за поддържането на "студен резерв" с такса за балансиране при излишък и за регулиране на мрежата.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    До
    Дон Бльон
    14 -2
    13:03, 26 авг 2021
    А после се чудим, защо токът е толкова скъп!
    Браво бойко -велик си!
  • 2
    45
    456
    14 -4
    13:06, 26 авг 2021
    Да е. а ваш'та майка турска да е. а.
  • 3
    Ва
    Ваню
    5 0
    20:18, 27 авг 2021
    Не е турска, само че, а ДС!
Последни новини