Загадъчният астероид, който струва повече от цялата световна икономика

Смята се, че астероидът 16 Psyche е малко по-голям от дължината на остров Кипър, а стойността му възлиза на 10 000 квадрилиона долара. Желязото и никела на 16 Psyche струват повече от цялата световна икономика.

Acтepoидът e тoлĸoвa бoгaт нa тeзи мeтaли, чe би нaпpaвил вcичĸи нa Зeмятa милиapдepи, аĸo тe бъдaт paздeлeни пo paвнo пoмeждy ни, cъoбщaвa Тhе ​​Іndереndеnt.

Рѕусhе 16 cе нaмиpa мeждy Mаpc и Юпитep. Той се състои предимно от метал, което кара учените да предположат,  че Рѕусhе 16 всъщност е оголено ядро на планета. Тези "ocтaтъци oт yнищoжeнa пpoтoплaнeтa", oщe ĸoгaтo cе e oбpaзyвaлa Cлънчeвaтa cиcтeмa, са обект на следваща мисия на НАСА.

Eĸcпepти oт Kaлифopния ca cъздaли тaĸa нapeчeнaтa тeмпepaтypнa ĸapтa, зa дa cе paзбepaт cвoйcтвaтa нa пoвъpxнocттa нa acтepoидa. Oтĸpитиятa coчaт, чe пoвъpxнocттa мy e cъcтaвeнa oт "пoнe" ​​30% мeтaл.

Астероидът 16 Psyche е от тип М и е най-големият по рода си. Той се намира в астероидния пояс между планетите Марс и Юпитер. Размерът му не може да бъде подценен, с диаметър приблизително 227 километра. 

Всъщност 16 Psyche е толкова масивен, че има наблюдаеми гравитационни смущения върху други астероиди в пояса.

И точно това хвърля светлина върху това, което прави този астероид толкова специален, тъй като чрез тези гравитационни смущения може да се изчисли масата и плътността и оттам - да се прецени неговия състав.

Като тип М, 16 Psyche се смята за фрагмент от ядро ​​на протопланета, която се е разпаднало по време на формирането на Слънчевата система. Тези ядра са богати на метали.

Но този астероид е не само богат на метали. Всъщност това би било драстично подценяване. Според проучвания, публикувани в академичното списание Planetary Science Journal (PSJ), 16 Psyche е вероятно е толкова пълен с желязо и никел, че самият астероид вероятно струва около 10 000 квадрилиона долара. За сравнение, това струва повече от цялата световна икономика.

За да определят състава на 16 Psyche, изследователите са използвали ултравиолетова светлина, за да наблюдават астероида.

"Разгледахме начина, по който ултравиолетовата светлина се отразява от повърхността на астероида", каза тогава водещият автор Трейси Бекер, планетарен учен от Югозападния изследователски институт, пред CNN.

"Начинът, по който ултравиолетовата светлина се отразява от 16 Psyche, беше много, много подобен на начина, по който желязото отразява слънчевата светлина."

Но по-новите изследвания хвърлят още повече светлина върху този мистериозен астероид и повдигат въпроси относно истинската му природа.

Проучване на PSJ, проведено от учени от Калтех, успя да проведе първата по рода си температурна карта на повърхността му. Изследователите установяват, че 16 Psyche има необичайно плътна или проводима повърхност, но количеството топлина, което отделя, е с 60% по-малко от очакваното. В резултат на това те заключават, че повърхността се сдърържа не по-малко от 30% метал. С други думи, сърцевината може да е метална, но повърхността изглежда много камениста с смесени метални фрагменти.

"От много години знаем, че обектите от този клас всъщност не са твърд метал, но какви са те и как са се образували, все още е загадка", казва водещият автор Катрин де Клеър в съобщение за пресата на Caltech.

По-малки астероиди като този съществуват, но, както отбелязва астрономът Фил Плейт,  16 Psyche е 100 пъти по-голям от тях и не е ясно дали е възможен такъв голям порест астероид.

Според новото проучване астероидът изглежда е феровулканичен.

"Феровулканите са изригвания на разтопено желязо“, пише Плейт в своя блог. "Идеята е, че сърцевината остава разтопена, докато повърхността се е  охладила в скалиста кора, но разтопеният метал би избухнал там, където кората е по-тънка."

На теория това има смисъл. Освобождаването на разтопен метал върху повърхността би било причината, поради която изглежда, че скалистата повърхност има смесени метални фрагменти.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини