Близо 240 000 на протестите срещу здравния пропуск във Франция

Близо 240 000 французи протестираха в събота срещу задължителния здравен пропуск, нужен за посещаване на ресторант или пътуване с влак - два дни преди влизането му сила, предаде Франс прес.

В късния следобед властите отчетоха 198 протестни прояви в цялата страна, по време на които са били задържани 35 души и са били леко ранени седем служители на реда.

Това е четвърти пореден уикенд на протести срещу здравните пропуски и други мерки, налагани заради ковид, включително задължителна ваксинация за медиците и за представители на някои други професии.

По данни на министерството на вътрешните работи в протестите на 31 юли са участвали най-малко 204 000 души.

Днешните демонстрации са свикани ден след пореден апел на френския президент Еманюел Макрон към сънародниците му да се ваксинират. Близо 66 процента от населението на Франция вече е имунизирано с поне една доза ваксина.

Враждебни към Макрон лозунги днес можеха да се чуят на няколко протестни шествия в Париж с общо около 17 000 участници, край които имаше значително присъствие на мобилна жандармерия.

С маска на устата, 34-годишният Александър Фуре, който се занимава с маркетинг, казва, че за първи път излиза на протест и че вече е преболедувал ковид. "Проблемът със здравния пропуск е, че ни извиват ръцете", отбелязва той и признава, че му е трудно да повярва, че тази мярка ще е временна.

Значителна част от демонстрантите са против налагането на здравен пропуск, съзирайки в него "прикрита задължителна ваксинация". Те смятат принудата за неадекватна и се безпокоят, че работодателите биха могли да прекратят договора на свой служител, понеже няма такъв пропуск.

Други демонстранти заявяват, че отказват да бъдат "лабораторни мишки" за изпробване на новите ваксини. Седемдесет и четири годишната пенсионерка и инструкторка по йога Мартин Родригез, споделя, че преди не е била против ваксините, но сега е убедена, че "ковид е бил създаден, за да унищожи част от хората, тъй като те са прекалено много на Земята".

"Не съм против ваксините по принцип, казва 50-годишният компютърен специалист Стефан, участващ в протест заедно със съпругата си и двете им деца тийнейджъри. "Безпокои ме фактът, че ни задължават да си поставяме тази ваксина, а това ме кара да страхувам за децата си", отбелязва той, изразявайки опасения от все още неустановени странични ефекти от препаратите.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Го
    Гошето
    2 0
    10:37, 8 авг 2021
    Поздравления за хасково.нет. Отново новини без цензура за разлика от най - големите новинарски сайтове.
Последни новини