За разпространение на зарази по време на Курбан Байрама предупреждават специалисти, вътрешностите на животните се изхвърлят в бобрите

  За разпространение на зарази по време на Курбан Байрама предупреждават специалисти. Практика по селата на областта е вътрешностите от жертвените животни да се изхвърлят в контейнерите за смет. От там те попадат в депото за битови отпадъци край Вишеград, където достъпът на безпризорни кучета и деца от махалата е неограничен. Известно ,е че именно от вътрешности на животни , чрез кучетата се разпространява кучешката тения. Наред с нея обаче се разпространяват и други болести.

 От сметосъбиращата фирма, обслужваща община Кърджали предупреждават, че явлението е повсеместно и опасността от разпространение на зарази е съвсем реална.

 Няма нормативна уредба, която да регламентира изхвърлянето на отпадъци при коленето на животни за лично ползване. БАБХ контролира само кланиците. Това сподели пред Кърджали бг вести д-р Красимира Караиванова от местната дирекция. Една от причините според нея е невъзможността да се създаде организация по събирането на вътрешностите на жертвените животни.

  Специалисти сочат, че проблемът съществува от десетилетия. Закрити са екарисажите в страната. Имало е и подвижни съоръжения за изгаряне на отпадъци, но и те вече не функционират. Общинските власти са безсилни. В нормативната уредба на Община Кърджали е заложено задължението сметта да се изхвърля на определените за това места т.е.в бобрите. Казусът с отпадъците на жертвените животни,не е регламентиран.

  Проблем също така е и изхвърлянето на одраните кожи.Преди десетилетия те са се събирали за нуждите на мюсюлманската вероизповедна община,като  са били продавани на кожарската промишленост.Днес тази практика не съществува.

 Единствената възможност е завършването на сметището за битови отпадъци край Вишеград в проектния му вид,където тези отпадъци да се неутрализират.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини