Загадъчното нулиране на възрастта на ембрионите

Екип от изследователи от Brigham and Women's Hospital и Харвардското медицинско училище откриха доказателства, че клетките на миши и човешки зародиши нулират биологичната си възраст. В своя доклад, публикуван в списание Science Advances, групата описва своето изследване на процеса на стареене в зародишните клетки и какво са открили.

С напредването на възрастта на животните всички клетки в тялото им се възпроизвеждат многократно. Тъй като процесът продължава, грешките в репликирането и други външни фактори (като излагане на замърсители) водят до постепенно западане на качеството на клетките, което е част от естествения процес на стареене. В това ново изследване учените са открили доказателства, показващи, че зародишните линии имат механизъм за нулиране на този процес, което позволява на потомството да нулира своите биологични часовници.

Зародишните линии (репродуктивните клетки) предават генетичен материал от родител на потомство по време на репродуктивния процес. В продължение на много години учените се чудеха защо тези клетки не наследяват възрастта на родителите си. И в продължение на много години те предполагаха, че клетките не остаряват, но неотдавнашната работа показа, че те всъщност имат възраст. Това повдигна въпроса как потомството може да започне живота си със свежи клетки.

За да разберат, изследователите са използвали молекулярни часовници, за да проследят процеса на стареене на миши ембриони. Тези часовници са разработени за измерване на епигенетични промени в клетките. Изследователите ги използват, за да сравняват непрекъснато биологичната възраст на ембрионите (на колко години изглежда, че са, базирано на епигенетичните промени) с тяхната хронологична възраст. Те открили, че възрастта на мишите ембриони остава постоянна чрез първоначалното клетъчно делене след оплождането на яйцеклетката. Но след това, приблизително седмица по-късно, след като ембрионът се прикрепи към матката, биологичната възраст на ембрионите спадна. Това откритие предполага, че някакъв механизъм е върнал биологичната възраст на ембриона обратно на нула.

След това екипът насочва вниманието си към човешки ембриони. Те не успели да проследят стареенето в човешки ембриони поради етични правила, които забраняват такива изследвания, но открили доказателства, които предполагат, че човешките ембриони също рестартират часовниците си. Те планират да продължат да търсят механизма на този процес на нулиране.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини