Фотографи посрещат Джулай морнинг на връх Шипка

За пета поредна година на 1 юли фотографи от двете страни на Балкана ще се съберат на Паметника на Свободата на връх Шипка, за да посрещнат първия юлския изгрев. Освен на морския бряг, Джулай морнинг ще има и на старопланинския връх, както са го замислили майсторите на фотообектива. Срещата в първото юлско утро за тази година е на обичайното място - паркинга на предела, след което фотографите заедно ще се отправят към легендарния връх, за да снимат изгрева на слънцето.

Освен китари, на историческия връх през изминалите четири години са звучали и гайди, типично по български. Любовта е толкова пъстра и има толкова различни превъплъщения. "Една група, която беше там в първата юлска утрин. Не търсеща любовта, защото тя се оказа там. Едни приятели, тръгнали само заради идеята, едно обаждане, една усмивка, един кадър.

Вече традиционно в първия ден на юли, на връх Свети Никола, ще се проведе поредна приятелска среща на фотографите (и не само) от "Севера и Юга", се казва в поканата им в специално създадената Фейсбук страница.

Програмата обещава положителни емоции за всички. Носенето на камери, както и снимането не са задължителен елемент! "Шипка не е място, то е състояние на духа. Очакваме Ви, заредени с повече батерии и весело настроение!", казват организаторите на това необикновено преживяване.

"Джулай морнинг" се е превърнал в празник в България, а името Джулай се свързва с известната песен на рокгрупата "Юрая Хийп" от 1971 г. "July Morning". Възниква във Варна през 1980 г., а по-късно се премества във Варвара. Въпреки, че обичаят е свързан със световното хипи движение от 60-те години на миналия век, той съществува у нас и до днес. Винаги на 30 юни срещу 1 юли много хора се събират по българското Черноморие, за да посрещнат заедно изгрева на слънцето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни обреди. Символичното посрещане на изгрева е като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за участниците. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    По
    Порчо
    1 0
    10:17, 30 юни 2021
    Измисления празник е повод да се напят и н@ебът!!!
Последни новини