Русия се оттегли и от меморандума за „открита суша“

Русия спира да прилага Меморандума за разбирателство между правителството на Руската федерация и правителството на Съединените щати по отношенията за "открита суша", съобщи Дойче веле. За това е издадено разпореждане от руския премиер Михаил Мишустин, публикувано на в официалния интернет портала за делова информация на Русия.

Меморандумът за "открита суша" датира от 1992 г. По силата на този документ страните премахнаха понятието "затворени райони" и премахнаха ограниченията за дипломатите да пътуват по своя преценка на територията на съответната страна, в която работят, с изключение на обекти и места, изискващи специално разрешение, за да бъдат посетени. Практиката на "затворените места" беше типична за Русия по времето на Желязната завеса - тя засягаше цели градове и места, обявени от Кремъл като въпрос на национална сигурност. Чрез нея се ограничаваше движението не само на чужди граждани, но и на руснаци.

Русия съобщи за плановете си да се оттегли от меморандума през април 2021 г., след приемането на поредния пакет от американски санкции срещу Москва.

По-рано - на 7 юни, руският президент Владимир Путин подписа закон за денонсиране на Договора за открито небе, позволяващ на разузнавателни самолети да летят над територията на страните, участващи в него, следвайки специални протоколи и предварително съгласувани маршрути, без дългосрочно уведомяване.

През месец май 2020 г. предишният американски президент Доналд Тръмп съобщи, че САЩ се оттеглят от Договора за открито небе. 

Американски представители нееднократно заявяваха, че Москва нарушава "Открито небе" като ограничава полетите над Калининград до по-малко от 500 километра и е създала недостъпен коридор по границата на Русия с окупираните Южна Осетия и Абхазия.

В класифицирани доклади Пентагонът и американското разузнаване предупреждаваха също, че руснаците използват полетите над САЩ за картографиране на критичната американска инфраструктура, която може да бъде подложена на кибератаки.

В края на месец май тази година администрацията на президента Джо Байдън информира Русия, че Съединените щати няма да се присъединят отново към договорa "Открито небе", тъй като руснаците трайно нарушават пакта и няма шанс той да бъде спасен.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини