Новото ръководство на болница ''Лозенец'' блокирано от освободения директор

Вписването на новото ръководство на болница „Лозенец“ в Търговския регистър е спряно. Причината е съдебен иск от освободения директор проф. Любомир Спасов. Това става ясно от документ, който bTV е получила от адвоката Мария Шаркова.

Софийски градски съд е удовлетворил искането на бившия директор на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов за спиране на регистрация на новото ръководство на здравното заведение.

Съдът признава молбата за основателна и разпорежда вписването на промените в ръководството на "Лозенец" да бъде спряно до приключване на производството по жалбата на Спасов.

Според юристи това може да блокира работата на лечебното заведение. След тази реакция от страна на Спасов не е ясно кой ще ръководи болницата до вземането на окончателно решение от съда.

Искът е подаден след като здравният министър д-р Стойчо Кацаров освободи настоящия Съвет на директорите на лечебното заведение и назначи нов състав до провеждането на конкурс. В състава на новото ръководство на бившата Правителствена болница влизат доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев.

НЗОК даде болница "Лозенец" на прокуратурата заради отчетено, но неизвършено лечение, за което са били платени държавни пари. Касата установи и подписи на пациенти, за които има съмнение, че са фалшифицирани. Болницата върна 238 667.00 лв лева с обяснението, че станала техническа грешка, но в хода на проверката са установени още злоупотреби, за които НЗОК подаде иск за 135 856. 60 лв.

Преди седмица на брифинг на здравното министерство д-р Стойчо Кацаров изнесе шокиращи данни за извършваните в лечебното заведение трансплантации за периода 2019-2020 г., когато са били присадени бъбреци на 14 пациенти от живи донори.

Проверка от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" е установила, че документите на донорите и реципиентите са били фалшифициране, за да бъде доказана роднинска връзка между тях. По закон у нас донори на органи могат да бъдат само хора, които са в близка родствена връзка с нуждаещия се от трансплантация.

Разследване на „Капитал“ показа, че бившият министър на здравеопазването Костадин Ангелов и службите са знаели за незаконните трансплантации в „Лозенец“ още от октомври 2020 г., но не са предприели нищо.

От Министерство на здравеопазването отказват коментар, докато тече проверката в "Лозенец".

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ло
    Лозенец
    7 0
    13:05, 8 юни 2021
    Шайката се съпротивлява.
  • 2
    Да
    да
    4 0
    14:24, 8 юни 2021
    Тия не стига че сума ти пара са излапали ами и нагли .Ми вкарайте ги всички при бай Ставри да им трансплантира по един отзад с вазелин
Последни новини