Маркират българския Ел Камино

Регионални дружества, носещи името на Свети Иван Рилски ще маркират пътя на мощите на светеца. Инициативата е част от проявите за популяризиране на похода "Светият път", или българския Ел Камино, коментира пред БТА председателят на националния комитет "Св. Иван Рилски" Христина Бързанова.

Първото регионално дружество е учредено в Перник. Иван Рилски е смятан за закрилник на миньорите и на града. Съвсем естествено е регионален комитет да бъде основан в града, в който почитаме Свети Иван Рилски като свой небесен покровител, заяви заместник-кметът на Перник Стефан Кръстев. По думите му, пътят на мощите на закрилника на нашия народ е броеница от културни паметници, съществуващи или позагаснали огнища на духовност и святост. Защо заедно да не го превърнем в българския Eл Камино, апелира Кръстев.

Вторият регионален комитет ще бъде учреден в град Рила, каза Бързанова. Тя припомни, че идеята за създаване на български поклоннически маршрут дошла след преминаване на Ел Камино. Доста българи вече го посещават, но не познават собствения ни много свят път, по който действително са преминали мощите на Свети Иван Рилски, а тичат в Испания, сподели още Бързанова. Според нея, по българския път са се случвали не по-малко чудеса, отколкото по Ел Камино. Необходимо е обаче да развиваме и популяризираме маршрута, посочи председателят на националния комитет. Бързанова е убедена, че Светият път може да привлече и много чужденци, защото Свети Иван Рилски е известен и почитан в целия източноправославен свят. Съществува дори град Рилск, административен център на Рилски район, Курска област, подчерта Бързанова.

Тази година за трети път поклонници ще извървят разстоянието от Велико Търново до Рилския манастир.

Проявата е посветена на 552-та годишнина от пренасянето на мощите на светеца от старопрестолната столица в Рилската Света обител през 1469 г. Походът започва на 1 юли и ще завърши на 31 юли.

Най-големият поклоннически маршрут в България преминава през 59 населени места и околните им манастири. Светият път ще бъде обозначен със своя символ - дъбово листо, с вписан в него стилизиран православен кръст, защото се смята, че първото убежище на светеца е било хралупа на дъбово дърво.

Учредителите на първия регионален комитет в Перник вече се готвят за предстоящия поход. Тук той ще премине през селата Кладница, Боснек, Долна Диканя, Горна Диканя и Дрен. Перничани се чувстват особено свързани с Рилския светец. И днес, на 50 метра под земята, в Подземния минен музей е съхранен иконостас на Свети Иван Рилски. Според преданието, светецът се явил в съня на местен жител и му посочил място, на което да копае, за да намери черно злато. Така били открити въглищата. Години по-късно, когато рудникът работел, група миньори били затрупани при срутване на земен пласт. Тъкмо когато губели надеждата за спасение, пред тях се появил белобрад старец в бели одежди и светилник в ръка и ги извел над земята. Човекът, който сънувал "черното злато", казал: "Аз го познах. Това беше Свети Иван Рилски, който дойде да ни спаси". Оттогава миньорите вярват, че светеца е техният небесен покровител. В някои от рудниците имало подземни параклиси, а над входа към галериите пишело "Бог на помощ".

В централния пернишки храм, носещ името на светеца, се пази частица от мощите му, пренесени от Рилския манастир през 2009 г. Всяка година на 22 май перничани се покланят пред нея. Хората благодарят на Господ и на Свети Иван Рилски, че на тази дата преди 9 години нямаше нито една жертва, когато Перник беше разлюлян от земетресение със сила 5,8 по скалата на Рихтер.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини