БНБ започва проверка на Българската банка за развитие

БНБ започва целева надзорна проверка в Българската банка за развитие (ББР). Това съобщи БНТ, като се позова на информацията от отговори на въпроси, които били изпратени до БНБ.

"БНБ няма преки законови правомощия по отношение на одитните комитети в банките. Създадената ситуация на публичен конфликт между ръководството и акционера е безпрецедентна в досегашната надзорна практика на БНБ. По тази причина на 2 юни БНБ започва проверка", уточняват от Българската народна банка.

По-рано вчера министърът на икономиката Кирил Петков обяви на брифинг, че управителният съвет на ББР е отказал да предостави на Одитния комитет кредитните досиета. Той цитира управата на държавната банка, която уведомила одитния комитет, че "информацията за кредитния одит е готова, но няма да ви я дадем". Именно заради това Петков обяви, че е сезирал за това БНБ.

Малко след пресконференцията на министъра от Банката за развитие отговориха чрез съобщение на сайта си, изпратено и до медии. ББР твърди, че на одитния комитет, чийто състав Петков неотдавна промени, е предоставена исканата финансова информация.

В публикацията си Банката за развитие обаче посочва, че едновременно с това е направила запитване за правата на достъп на Одитния комитет във връзка с предоставянето на информация за кредитни експозиции на банковата група, представляваща банкова и търговска тайна, до Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори и БНБ. Поставен е линк към правомощията на комитета, в които не е изрично записан достъп до кредитните досиета.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини