"На живо от бандата". Как един мафиот проговори от хотелската си стая

Мъж на средна възраст седи пред бюро в хотелска стая. Пред него са разхвърляни десетки листове хартия. Често взима някой от тях и го посочва като доказателство за думите си. През цялото време мъжът гледа в камерата и говори - понякога 40 минути без прекъсване, понякога и повече от час.

Десетки милиони хора обаче гледат тези монолози в YouTube. Интересно им е, защото в тях се говори за корупция, убийства, изнасилвания, наркотици и връзки с политици. Разказвачът е известен турски гангстер, който в момента твърди, че се намира в Дубай. Той обвинява в редица престъпления хора от екипа на Реджеп Тайип Ердоган и дори самият президент беше принуден да коментира случая.

Скандалът се превърна в най-тежкото изпитание за Ердоган, наред с икономическите проблеми и пандемията от COVID-19, пише Ройтерс. Засега последиците се ограничават до един арест, няколко призива за оставки и един съдебен иск. Но никой не знае какво още ще последва, защото Седат Пекер продължава да "се включва" от хотелската стая в Дубай и да разказва неща "от кухнята".

Кой е Седат Пекер

Той е 49-годишен турски мафиот, който е осъждан няколко пъти. През 2017 г. беше изпратен за 14 години зад решетките като ръководител на организирана престъпна група. Името му е разпознаваемо в криминалните среди в Турция още от 90-те години.

На 2 май Пекер застава за първи път пред камерата в хотелската си стая и говори 41 минути. През това време той прави паузи, смее се, прави гримаси с лицето си, пак продължава да говори. На 6 май излиза второто видео, два дни по-късно е публикувано и третото. До момента Пекер има 7 монолога в YouTube, които общо са гледани почти 60 милиона пъти.

Един от най-ангажираните зрители е министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който е най-често споменаван в разкритията на мафиота. Преди месец турските сили за сигурност са подготвяли мащабна операция срещу Пекер и неговата организация. Той твърди, че е бил предупреден лично от вътрешния министър и е успял да напусне Турция преди да бъде арестуван.

Министър на прицел

Сойлу отрече обвинението, че е осигурявал чадър над криминалната дейност на Пекер. Той подаде съдебен иск за клевета и коментира, че е атакуван заради действията си срещу организираната престъпност.

Министърът беше попитан от журналисти дали не се притеснява, че толкова много хора са гледали видеата. "Милиони гледат и детска порнография", отговори Сойлу.

В сряда президентът Ердоган каза, че всичко това е "атака срещу държавата".

"Ние подкрепяме нашия вътрешен министър в тази битка с престъпните банди, както и с терористичните организации", каза Ердоган пред депутатите от неговата Партия на справедливостта и развитието. Президентът добави, че държавата трябва да вкара в съда престъпниците, независимо къде се намират.

Опозиционната Републиканска народна партия поиска оставката на Сойлу. Това направи и нейният съюзник - националистическата Партия на доброто.

Управляващите казват, че няма да има оставка, но обещават институциите да разследват всички обвинения.

И един арест

Оставка няма, но вече има един арест. В неделя властите задържаха брата на Седат Пекер - Атила. В едно от видеата мафиотът казва, че е изпратил брат си да убие журналист в турски Кипър преди 25 години, като нареждането е дошло от бивш министър в правителството на Турция.

Става дума за политика и журналист Кутлу Адалъ. Братът на Пекер се е провалил със задачата, но няколко месеца по-късно през 1996 г. Адалъ наистина е убит.

Турските власти не откриват убиеца, а Европейският съд за правата на човека в Страсбург наложи глоба на Анкара през 2005 г. заради това, че не е извършила адекватно разследване.

Пекер обаче не говори само за този случай. Според него, същият бивш министър е отговорен за убийствата на друг журналист - Угур Мумджъ, както и на съпруга Первин Булдан, която сега е съпредседател на прокюрдската Демократична партия на народите. Тя коментира след изказването на Пекер, че нейният съпруг е "убит от държавата", а отговорните за това са на свобода.

Какво следва

Никой не знае кога ще бъде публикувано следващото видео на Пекер. Последното е от неделя, а оттогава минаха обичайните три-четири дни пауза между епизодите.

Каналът на Пекер в YouTube има 800 хиляди абонати. Един от тях е 27-годишният маркетинг специалист Джан Гюмушбаш. Според него трябва да има истинско разследване.

"Ако нищо не се направи, идеята, че Турция е демократична и правова държава, ще се обезсмисли".

Разследващият журналист Гьокчер Тахънчоглу коментира пред Ройтерс, че включванията на Пекер са като "на живо от бандата".

"Имаме един човек, който признава и говори за собствената си отговорност. Защо да не бъде чут?"

Галъп Далай от Академията Роберт Бош в Берлин коментира, че скандалът ще затрудни живота на Ердоган, който разчита на министър Сойлу за връзките си с националистите.

Ако отстрани Сойлу, това ще разклати политическата основа на президента. Ако го остави - това ще бъде прочетено като слабост, обяснява Далай.

Източник: https://www.svobodnaevropa.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Az
    az
    1 0
    16:07, 31 май 2021
    Същото като Божков и Бойко, но тук е турски сериал, малко по цветно.
Последни новини