Изображение на центъра на нашата галактика намеква за нов космически феномен

Цялото изображение е пленително. Рентгеновото лъчение е изобразено в оранжево, зелено, синьо и пурпурно, представящо различни енергии, а дължините на радиовълните в сиво и лилаво. Над и под галактическата равнина два огромни газови потока се простират на 700 светлинни години.

Изглежда, че южният е свързан с гигантския радиобалон, открит наскоро през 2019 г. смятан за резултат от скорошна активност на Sgr A*. Той е различен от много по-големите балони на Ферми или eROSITA.

Очарователната газова нишка, наречена G0.17-0.41, се появява в южния лоб - дълга, тънка структура с дължина 20 светлинни години, но широчина само 0,2 светлинни години.

Материалът, излъчващ рентгенови лъчи, вероятно е затворен в радио-нишка на магнитното поле. Формата и спектралните свойства на тези свързани елементи предполагат, че нишката е резултат от магнитно присъединяване - мощно събитие, което се случва, когато линиите на магнитното поле, подравнени в противоположни посоки, се сблъскат, разкъсат и свързват отново.

По време на този процес, който пренарежда магнитното поле, магнитната енергия се превръща в кинетична енергия и топлина. Обикновено обаче този процес не е достатъчно енергиен, за да произвежда рентгенови лъчи - но магнитните полета в галактическия център са много по-мощни.

Разположението на нишките по краищата на балоните предполага, че магнитното присъединяване може да бъде предизвикано от сблъсъци между облаци газ. Тъй като материалът се изтласква от екплозиите в галактическия център, той се сблъсква с космическия газ в междузвездната среда, което от своя страна задейства магнитното присъединяване.

Това може да бъде отчасти причина за нагорещаването на газа в региона и предполага някои интересни последици. Тъй като повечето събития за магнитното присъединяване ще бъдат твърде слаби или прекалено дифузни в рентгеновите лъчи, за да бъдат открити със съвременните методи, вероятно G0.17-0.41 представлява "само върха на айсберга на магнитните присъединявания в галактическия център", пише Уан в своята статия .

Тъй като събитията на магнитно присъединяване могат да играят роля при нагряването на междузвездната плазма, ускоряването на космическите лъчи, междузвездната турбулентност и образуването на междузвездни структури, авторът смята, че нишки като G0.17-0.41 могат да бъдат отлична лаборатория за разбиране на физиката на междузвездното магнитно присъединяване.

„Галактическият център е наистина сложна система, включваща не само взаимодействие между различни звездни и междузвездни компоненти, плюс Sgr A*, но също така и прииждащи и изхвърлени потоци, множество енергийни източници, както и механизми за нагорещяване и охлаждане“ , пише Уан.

"Цялостно проучване на галактическия център с тази сложност ще изисква наистина подход за наблюдение на много дължини на вълните, заедно със специални теоретични и компютърни симулации. В крайна сметка това, което научаваме от екосистемата на галактическия център и връзката му с по-мащабни структури, ще ни даде представа за работата на подобни екстремни региони в други галактики".

Справка: Chandra large-scale mapping of the Galactic Centre: probing high-energy structures around the central molecular zone - Q Daniel Wang, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, Volume 504, Issue 2, June 2021, Pages 1609–1618, https://doi.org/10.1093/mnras/stab801

Източник: This Startling Image of Our Galaxy's Center Hints at a New Cosmic Phenomenon, Science Alert

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини