360-градусово видео показва центъра на Млечния път

Можем да разгледаме центъра на Млечния път в новото 360-градусово видео на NASA. Благодарение на суперкомпютъра в изследователския център Ames, както и на наблюдения, направени с рентгеновата обсерватория „Чандра“, вече е възможно да видим нашата галактика от позицията на Стрелец А* – свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път.

Симулацията се фокусира върху няколко светлинни години в радиус от Стрелец А*. Това, което виждаме в тази красива визуализация, са няколко дузини масивни звезди и ефекта, който те имат върху междузвездното пространство. Тези обекти създават силни звездни ветрове, които издухват материал от своята повърхност. Въпросният материал се натрупва на определени места, взаимодейства си с потока на газовете, ускорява или забавя движението си.

Активността в центъра на Млечния път е особено голяма. Визуализацията представя относително студения газ и плътен (десетки хиляди градуси) в жълто, а не чак толкова плътния – в червено. Рентгеновите емисии на най-горещия газ се виждат в синьо и синьозелено. Температурата на газа достига милиони градуси. Ето защо той блести при рентгеновите наблюдения. Сблъсъкът между потоците газ са представени посредством ярки проблясъци на светлина.

Стрелец А* (Sagittarius A-star, стандартна абревиатура Sgr A*) е ярък и много компактен астрономически радиоизточник в центъра на Млечния път, близо границите на съзвездията Стрелец и Скорпион. Той е 4 пъти колкото масата на Слънцето. Част е от по-голям астрономически обект познат като Стрелец А. Стрелец А* се приема за местоположение на свръхмасивна черна дупка, като тези, които днес широко се приема, че съществуват в центъра на повечето спирални и елиптични галактики. Наблюдения на звездата S2, която орбитира около Стрелец А* са използвани да покажат наличието на, и да дадат данни за, свръхмасивна черна дупка в центъра на Млечния път и водят до заключението, че Стрелец А* е мястото на тази черна дупка. 

Видеото по-долу е създадено посредством 360-градусова технология. Т.е. може да бъде гледано във виртуална реалност, като накланяте телефона си в съответната посока (при условие, че го заредите директно през приложението на YouTube) или просто като кликвате с бутона на мишката и провлачвате курсора в желаната от вас посока, ако сте на настолен компютър или лаптоп.

Източник: Obekti

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини