Иво Мирчев: Министерството на икономиката бе отдадено на концесия

В момента действията на служебния министър на икономиката Кирил Петков са правилни. Надявам се със служебното правителство да имаме съвместни теми. Петков беше част от Да, България, но напусна партията преди повече от три години.

Това заяви Ивайло Мирчев от "Демократична България" пред Нова ТВ по повод започналата проверка в Българската банка за развитие заради раздадените кредити от близо 1 млрд. лева на 8 фирми.

"От 2017 г. сигнализираме, когато видим нещо нередно, затова ГЕРБ казва, че това е претоплена манджа, но не казват какво е направено във времето", добави той.

Мирчев припомни, че от "Демократична България" още миналата година са сигнализирали, че "Пеевски има половин милиард от ББР". "В отчаянието си преименувахме ул. "Славянска" в "Пеевска", сложихме стикер на министерство на икономиката - министерство на Пеевски, защото беше отдадено на концесия на ДПС и това е публична тайна", категоричен е той. 

Според устава на банката всеки кредит над 5% от собствения капитал трябва да мине през надзора, "което означава, че лично Лъчезар Борисов е одобрил кредите". Мирчев добави, че това е държавна банка, която разполага с парите на българските данъкоплатци и тя трябва да подпомага малки и средни предприятия, защото те по-трудно имат достъп до финансов ресурс.

"За тези 8 фирми е много по-лесно да направят кредит с търговска банка и да си решат проблемите. Тук въпросът е защо ББР отпуска кредити на големи фирми - или дружествата ги взимат в изгодни условия, или имат проблеми", заяви още Мирчев. 

Бившият депутат от "Демократична България" коментира и, че има огромен пропуск от банковия надзор на БНБ, чиято работа е да следи тези огромни кредити. "Да не стане като КТБ, където се казваше че няма проблем, в един момент се оказа, че има голям проблем и огромна част от кредите са отпуснати на свързани фирми", добави той. 

По думите на Мирчев миналата година е имало данни, че кредите на големите фирми са с лихва между 2 и 4%, а на малките предприятия е 10%.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Sk
  SkyNet
  8 -4
  09:21, 18 май 2021
  Притегателна ви е манджата дебелако и то много!
  И накрая кръга Капитал на агнешките главички начело с Прокопиев и Черепа получават цялата банка в ръцете си.
  Цялата работа е да сменим едни олигарси с други.
  • :)
   : )
   5 -7
   10:01, 18 май 2021
   Много ли боли, крадлив геpбераст ?
  • За
   Защо мълчите като шунди?
   1 0
   22:26, 18 май 2021
   Алооо,Хасково нет , защо така мълчите ,а не скачате в защита на колегите от БТВ ?
   Няма да скочите ,мижитурки ! Шеф Радев ще се разгневи ,а ?
   Ако министър на Борисов бе дръзнал да заплашва журналисти ,щяхте да го проклинате и разпъвате сутрин ,обед ,вечер и псред нощ...и после пак така.
   Видяхте ли защо сте на 112-то място ?
   И махнете тази тъпотия " От редакторите" !
   Нито е от редакторите ,нито сте някакви редактори.
   Вас ви редактират и "съветват".
   Малко ви е 112-то . И 312 -то ви е малко.
 • 2
  Ба
  бат Танас
  3 -1
  12:18, 18 май 2021
  Една и съща манджа я претоплят години наред и ни я показват и размирисват когато публиката огладнение. Та единия тембелин вика долу другия тембел. И публиката им ръкопляска и лапа мухите и мирише манджата.
 • 3
  Вя
  Вярвате ли
  3 -1
  13:23, 18 май 2021
  Вярвате ли на ниското чело?
  • Ан
   антрополог
   1 0
   23:00, 18 май 2021
   Радев е с ниско чело, но изглежда с ботевско , защото му е окапала рядката коса от носене на фуражка и ондулирането преди показването му и граченето му пред платените медии.
 • 4
  Ма
  Мартин
  4 -2
  16:29, 18 май 2021
  От партийката „Демократична България“ на олигарха Иво Прокопиев явно много ги боли, че кръга „Капитал“ не може да управлява Министерството на икономиката и затова се чудят по какъв начин да се докопат до малко власт!

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
16 юни 2021
Последни новини