Предсрочни парламентарни избори на 11 юли обяви президента Радев

Президентът Румен Радев връчи днес третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП, но лидерката на левицата Корнелия Нинова го върна, като заяви:

„Нашето желание беше да има правителство, което да реши няколко важни въпроса за бъдещето на хората - да подготви Плана за възстановяване и устойчивост, да разгради модела „Борисов“. В името на тези приоритети подадохме ръка на „Има такъв народ“. Уви, тази ръка не бе поета. Новите политическите субекти в парламента декларираха предварително, че не биха подкрепили правителство дори с тези приоритети. В такъв случай е ясно, че няма обективна възможност да съставим кабинет“.

„Следващата седмица ще разпусна Народното събрание с указ и ще назнача служебно правителство. В тази ситуация се очертава изборите да бъдат на 11 юли“, заяви ба свой ред държавният глава.

На 11 май Радев ще издаде указа за назначаване на новата Централна избирателна комисия след днешните консултации.

За първи път в най-новата ни история, няколко месеца след редовни парламентарни избори, ще има предсрочен вот за ново Народно събрание. Партиите в 45-ия парламент не успяха да сформират кабинет.

След официалния отказ на коалицията ГЕРБ-СДС да предлага правителство, миналата сряда партията на Слави Трифонов  - "Има такъв народ" -  получи и веднага върна на президентавтория проучвателен мандат.  

Така след 3-те неуспешни опита 45-ото Народно събрание да излъчи редовно правителство президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебен кабинет. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини