Избори най-рано през април заради поправките на "хартиената коалиция"

Макар най-ранната възможна дата за предсрочните избори да е 26 март, те вероятно ще бъдат насрочени през април заради необходимостта да се произведе достатъчно количество хартия със специални защити за т.нар. машинни бюлетини, въведени с последната промяна на изборния закон. "Хартиената коалиция" ГЕРБ-ДПС-БСП реши не само да върне хартиената бюлетината, но и да превърне машините за гласуване в принтери за друг вид хартиена бюлетина. Към момента обезпечаването на двата вида хартиени бюлетини от печатницата на БНБ е основният проблем пред организацията на изборите.

ЦИК има готовност да произведе избори на 2 април, заяви председателят на комисията Камелия Нейкова във вторник пред депутатите, където бе извикана за изслушване.

"Евентуална дата 26 март практически не би могло, но през април, 2 април, ЦИК ще получи необходимите количества хартия, за да обезпечи процеса така, както е предвидено в Изборния кодекс и тази хартия ще отговаря на изискванията, предложени в закона", каза тя.

За 23 април ще организираме изборите без стрес, 2 април обаче е възможна дата, коментира по-рано пред БНР зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Тъй като Великден се пада на 16 април, тази дата е неподходяща за провеждането на избори. Същото важи за 9 април, когато се празнуват православната Цветница и католическият Великден.

Трите партии от "хартиената коалиция" (ГЕРБ-ДПС-БСП) бяха наясно, че ще възникне проблем с осигуряването на хартията за бюлетините от машините още преди да приемат тази поправка, тъй като БНБ предварително предупреди какви са възможностите на печатницата.

От БНБ са предоставили на комисията три варианта за защита на бюлетините от машинното гласуване, които са с различна защита и с различна визия на гърба. ЦИК вече проведе и успешен експеримент, в който на три машини бяха тествани ролки с трите вида хартия. 

По-късно днес президентът Румен Радев също ще има среща с представителите на ЦИК, след което ще реши кога да насрочи изборите. Тяхното провеждане стана неизбежно, след като връченият от него на БСП последен мандат за съставяне на правителство се провали. Във вторник сутринта лидерът на партията Корнелия Нинова върна на президента празна папката с мандата.

Цветозар Томов допусна минимална възможност да се стигне до вариант, при който да се гласува само с класическите хартиени бюлетини, ако не стигне времето, за да се произведат бюлетините за машините. "Този шанс е малък. ЦИК ще направи всичко, за да няма такъв вариант", добави той.

ЦИК все още не е решила как точно ще изглежда на машинната бюлетина. Тъй като ще се ползват сегашните машини за гласуване, е ясно, че принтираната от тях бюлетина ще бъде с ширината на контролната разписка, която устройствата разпечатваха. За да се компенсира това, бюлетината вероятно ще бъде по-дълга. Новата хартия ще трябва не само да бъде доставена на БНБ, но и на нея да бъде поставена защитата и да бъде нарязана и подготвена на ролки за машините. 

"Предоставянето на 30 хиляди хартиени ролки за изборите е доста луксозен вариант. Може да се справим и с по-малко. Ще работим с оглед на датата, която ще определи Румен Радев. Ще направим всичко възможно да има достатъчно резервни ролки. Всяка от тях съдържа около 60 метра. Значение ще има и броят на регистрираните кандидати. С 60 метра могат да гласуват около 200 души. Ще направим така, че всеки българин, желаещ да гласува машинно, да може да го направи", обясни Томов.

Минимумът е подсигуряването на 10 хиляди хартиени ролки, посочи той.

Според Нейкова 15 000 – 20 000 ролки биха обезпечили във всяка една машина за гласуване да има една ролка, както и да има по една резервна. От ПП изразиха притеснения, че при това положение в някои секции ролките може да свършат преди края на изборния ден и така някои избиратели да бъдат лишени от възможността да гласуват с машина. Председателят на ЦИК увери, че във всички общини ще има достатъчен резерв на хартията за машините. 

Миналата седмица от печатницата на БНБ са изпратили писмо до ЦИК, в което се казва, че хартията може да бъде доставена най-рано в седмицата от 27 февруари до 5 март. Отделно са нужни 50 дни за поставянето на защитата и нарязването ѝ.

"В края на април ще получим всичко, ако искаме 30 хиляди ролки. Ако са по-малко, ще е по-скоро", посочи по- рано Цветозар Томов.

Томов подчерта, че предстои ЦИК да подготви избори при доста съществени промени в изборните технологии.

"Може да има подводни камъни. Още сме в началото. Предстои да вземем решение относно многомандатните райони. Официалните резултати от преброяването са известни. Преизчислените мандати ще бъдат едно от първите неща, които ще свърши комисията. Това също ще се отрази на работата по места", добави той.

Предстои да се обсъди дали да се отпечатват протоколи с обобщени данни и те да се броят, обясни още Томов. Според него това би дало по-голяма сигурност и няма проблем ЦИК да вземе такова решение.

Ще направим всичко възможно отчитането на резултатите да бъде достатъчно надеждно при променените правила, посочи Томов.

Той смята за най-притеснително приемането на ръчното броене за официалното отчитане на резултатите. "То отваря възможност за злоупотреби. Това е личното ми мнение", каза още говорителят на ЦИК.

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини