Нова ЦИК и видеонаблюдение за предстоящия вот, решиха депутатите

Въпреки критиките на ГЕРБ, че не е необходимо, тъй като гласуването ще е основно машинно и че не може да се осъществи навсякъде, видеонаблюдение при отчитането на изборните резултати ще има, решиха депутатите. Технически видеонаблюдението ще трябва да се осигури от Министерския съвет, а правилата - да се определят от Централната избирателна комисия. При дебатите се разбра, че ще се ползват камерите в училищата. Секционните комисии ще трябва да предават в районните записите.

След скандал в парламента мнозинство "Всички срещу ГЕРБ" реши по процедура, определена от президента Румен Радев, предсрочните парламентарни избори да се проведат от нова Централна избирателна комисия, в която участват 15 члена, а не досегашните 20. Те ще се предлагат само от партиите в парламента, а не - и от тези в Европейския парламент.

Така в комисията ще влязат представители на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС, както и на новите партии "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън". От комисията отпадат представителите на ВМРО ("Обединените патриоти"), с които ГЕРБ правеше мнозинство.

Парламентът отхвърли предложението на ДПС за агитация на език, различен от българския. На презиборни събития на ДПС често се говори на турски език, за което има санкции.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини