35 години от аварията в Чернобил

В този свеж априлски ден се навършват 35 години от една от най-големите трагедии в човешката история - аварията в АЕЦ "Чернобил". На 26 април 1986 г. се взривява четвърти енергоблок на централата.

Последствията са огромни – от радиационно заразяване пострадват 19 руски региона - почти 60 хил. кв. км, с население 2,6 млн. души.

Засегнати са 12 области в Украйна с площ 50 хил. кв. км; както и 46,5 хил. кв. км от територията на Беларус. Около 200 хил. души са евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус.
Чернобилската авария обикновено се приема за най-тежката авария в историята на ядрената енергетика, като наред с аварията на АЕЦ Фукушима I от 2011 година е сред 2-те събития от ниво 7 по Международната скала за ядрени събития.

Инцидентът повдига въпроса за безопасността на съветската ядрена енергетика, като за известно време забавя развитието ѝ. Вече разделените държави Русия, Украйна и Беларус понасят значителни разходи за обеззаразяване и здравеопазване, вследствие на чернобилската авария.

26 април е доста драматична дата като цяло. На този ден през 1933 г. например е създадено Гестапо - тайната полиция на нацистка Германия. Четири години по-късно е бомбардиран испанският град Герника - трагедия, обезсмъртена от Пабло Пикасо в една от най-прочутите му картини. През 1942 г. Манджурия преживява най-тежкия минен инцидент в историята - загиват 1549 души. През 1999 г. хиляди компютри са поразени от вируса Чернобил. На тази дата е роден и Чарлз Франсис Рихтер - човекът, който измисля най-използваната скала за измерване на земетръси в света. Впрочем запознайте се сами със събитията от датата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини